Elektronica en water zijn niet de beste vrienden, dat weet je. Toch komt je smartphone vaak bij water in de buurt. Van de badkamer tot een fikse regenbui of heerlijke vakanties aan het zwembad. En een ongeluk zit in en klein hoekje. Wil je het risico op waterschade liever niet lopen? Zorg dan dat je je smartphone gewoon kunt blijven gebruiken in een natte omgeving. Er zijn twee opties: een waterdichte smartphone kopen of je toestel in een waterdicht hoesje stoppen.
Optie 1: koop een waterdichte smartphone
De laatste jaren zijn er heel wat waterdichte smartphones op de markt gebracht. Je vindt ze onder andere in het gamma van Sony, Motorola en Samsung. Toestellen van minder bekende merken als CAT en Ruggear zijn naast waterdicht ook schokbestendig. De eerste waterdichte smartphones hadden klepjes om de ingangen op het toestel te beschermen tegen inspijpelend vocht. Vandaag de dag zijn deze poorten vaak van een waterdichte coating voorzien, zodat je je hierover geen zorgen meer moet maken. Denk hier bijvoorbeeld aan de derde generatie Motorola Moto G en de Sony Xperia Z5-serie.
Hoe waterdicht is zo’n waterdichte smartphone?
De IP-classificering: je hebt er vast al van gehoord. Ze bestaat uit twee cijfers die aangeven in welke mate een toestel bestand is tegen de impact van substanties van buitenaf. Het eerste cijfer staat voor de bescherming tegen aanraking met voorwerpen, waarbij 6 bijvoorbeeld wil zeggen dat het toestel volledig stofdicht is. Het tweede bepaalt de waterbestendigheid. Druk speelt hier een belangrijke rol. Hoe dieper en langer je een telefoon meeneemt onder water, hoe hoger de druk die het toestel te verduren krijgt. Ook dat kan schadelijk zijn.
Voor- en nadelen van een waterdichte smartphone
Voordelen van een waterdichte smartphone
- Je hoeft niet bang te zijn voor een regenbui en je kan foto’s nemen in het zwembad.
- Je verstopt het design van je telefoon niet in een hoesje om hem te beschermen tegen water.
- De meest recente waterdichte smartphones hebben geen klepjes op de poorten, maar een waterdichte coating die de ingangen beschermt.
Nadelen van een waterdichte smartphone
- Niet alle waterdichte smartphones zijn in dezelfde mate tegen water bestand. Let dus goed op de IP-certificering.
- Bij sommige waterdichte smartphones moet je goed opletten of alle klepjes wel goed gesloten zijn.
- Het feit dat je smartphone waterdicht is, maakt hem nog niet onverwoestbaar, een hoesje is nog steeds nuttig, want een ongeluk zit in een klein hoekje.
- Het aanbod aan waterdichte smartphones is beperkt.
Optie 2: Stop je telefoon in een waterdicht hoesje
Heb je een smartphone in het vizier die niet waterdicht is? Dan is een waterdicht hoesje dé oplossing om waterschade te voorkomen. Met een toestelspecifiek exemplaar gebruik je je toestel terwijl het in de hoes zit. Met universele hoesjes is dat lastiger. Die zijn eerder bedoeld om je smartphone in op te bergen wanneer je een dagje gaat kajakken in de Ardennen of je tijdens een dagje pretpark in de waterattractie gaat. Er bestaan handige waterdichte hoesjes die je in een houder op je fiets kunt klikken. Ideaal om je GPS te volgen wanneer je gaat fietsen bij kans op regen.
Voor- en nadelen van waterdichte hoesjes
Voordelen van een waterdicht hoesje
- Je hoeft niet bang te zijn voor een regenbui of kan foto’s nemen in het zwembad.
- Met heel wat waterdichte hoesjes sla je twee vliegen in één klap: ze zijn naast waterdicht ook schokbestendig.
- Sommige waterdichte hoesjes zijn compatibel met fietshouders, zodat je ook tijdens het fietsen in de regen je smartphone blijft gebruiken.
Nadelen van een waterdicht hoesje
- Niet alle waterdichte hoesjes zijn in dezelfde mate waterdicht, kijk hiervoor naar de IP-certificering.
- Waterdichte hoesjes zijn vaak vrij fors.
- In een universeel waterdicht hoesje kun je je smartphone meestal niet vlot gebruiken.
- Niet voor alle smartphones zijn toestelspecifieke waterdichte hoesjes beschikbaar.