Waarschuwing voor levensgevaarlijke AI-paddenstoelengidsen op Amazon

Wie het bos in wil om paddenstoelen te plukken, kan het beste niet een plukgids van Amazon meenemen. Er wordt gewaarschuwd dat veel van de boeken en e-books over paddenstoelen door AI gegenereerd zijn.

De Britse krant The Guardian nam een aantal boeken op Amazon over paddenstoelen onder de loep. De krant haalde ze door een tool die kan checken of een tekst door een chatbot als ChatGPT is geschreven.

Alle vier de boeken die werden gecontroleerd, haalden een score van 100 procent. Dat betekent dat ze vrijwel zeker door AI geschreven zijn. In één van de titels stond ook een spelfout.

Volgens paddenstoelendeskundige Leon Frey, waar de krant mee sprak, kunnen de AI-boeken levensgevaarlijk zijn. Zo wordt het proeven aangeraden als een methode om gevaarlijke en onschuldige paddenstoelen van elkaar te onderscheiden, terwijl dat volgens Frey nooit een veilige manier is. Ook een eetbare, maar beschermde paddenstoel wordt aangeraden om te plukken.

Subtiele verschillen
Schimmelexpert Myron Smith van de Carleton University in Canada noemt de boeken ‘onverantwoord’. De verschillen tussen giftige en niet-giftige paddenstoelen zijn vaak subtiel, zegt hij. “Er is veel ervaring en kennis nodig om ze van elkaar te onderscheiden.”

Amazon zegt de boeken te onderzoeken en zo nodig actie te ondernemen. “We nemen dit heel serieus en willen een veilige winkel- en leesomgeving hebben. We gaan hier naar kijken.”

Waarschuwing voor levensgevaarlijke AI-paddenstoelengidsen op Amazon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *