Gamen op een Ultrawide monitor

Van de grote, lompe CRT monitoren tot platte monitoren met de nieuwste snufjes, bij gaming monitoren zoeken we altijd al het extreme op. Met de nieuwste curved ultrawide monitoren gaan we nog net even een stap verder. Zijn ultrawide monitoren fijn om op te gamen? Biedt het je voordelen bij het spelen van online games? En hoe kies je de beste ultrawide gaming monitor? Ik leg het je uit.

De voordelen

  • Dankzij het 21:9 ultrawide aspect ratio zie je daadwerkelijk meer van je games, handig bij shooters (Battlefield 1) en MOBA (League of Legends) en grand strategy games (Total War: Warhammer.)
  • Met een derde meer schermruimte heb je maar 1 scherm nodig voor gaming, werken en entertainment.
  • Je hebt geen last van lelijke scherm bezels waar je bij multi-monitor setups tegenaan kijkt.

Waar let je op?

Wil je kunnen gamen op je nieuwe ultrawide monitor, let dan goed op de volgende eigenschappen:

  • Een responstijd van 3-5 ms of minder zodat je scherm jouw snelle acties bij kan houden.
  • Een verversingssnelheid van minimaal 75 Hz, zodat je op hoge FPS kunt gamen.
  • Ondersteuning van G-Sync of FreeSync, afhankelijk van of je een Nvidia of AMD-videokaart hebt. Daarmee voorkom je tearing en stuttering tijdens het gamen.
  • Een schermgrootte van minimaal 25 inch om niet te dicht op je scherm te hoeven zitten.

Het verschil tussen ultrawide en normale monitoren

Widescreen, ultrawide, allemaal één pot nat, toch? Nee, zeker niet. Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen ‘normale’ en ultrawide monitoren. Het grootste en meest relevante verschil is dat in aspect ratio, de verhouding tussen de horizontale en verticale afmetingen van een scherm. Een oude, bijna vierkante monitor heeft een ratio van 4:3, een regulier scherm heeft een aspect ratio van 16:9 en een ultrawide een aspect ratio van 21:9. Hierdoor heb je bij een ultrawide scherm ongeveer een derde meer schermruimte dan op een doorsnee scherm. Door het formaat en de eigenschappen van het paneel hebben ultrawide monitoren vaak wel lagere reactiesnelheden (5 ms of meer). Dit is nadelig voor gamers, omdat je in een game zo snel mogelijk jouw handelingen in de game terug wilt zien.

Ultrawide gaming

Met een ultrawide monitor zie je, mits de game het ondersteunt, meer van het speelveld dan op een normaal scherm. Dit merk je vooral wanneer een game een aanpasbare Field of View (FoV) optie heeft. Hoe hoger je deze instelt, hoe breder je zichtveld is. Bij een zichtveld van 90 graden zie je op een normale en ultrawide monitor hetzelfde, maar met een ultrawide monitor zet je de FoV hoger zonder dat het beeld vervormt. Bij games waarbij je het speelveld van boven ziet, zie je horizontaal meer van het slagveld. Ondersteunt je game geen ultrawide resoluties, dan wordt het beeld uitgerekt of met zwarte balken aan de zijkant weergegeven.

Vergelijking

De echte curved ultrawide gaming monitor speciaal gemaakt voor gamers is de LG 34UC79G. Dankzij de verversingssnelheid van 144Hz en een reactiesnelheid van 1 ms, profiteer je van alle voordelen van een ultrawide zonder vertraging die normale schermen soms hebben. Deze combinatie biedt heldere kleuren met goede kijkhoeken en een panoramische ervaring. Door de hogere resolutie (2560×1080) en 144Hz verversingssnelheid zie je meer detail en heb je, als je hardware snel genoeg is, vloeiende animatie bij 144 fps. De monitor ondersteunt ook AMD Freesync.

Het verschil met de LG27MP59G, een 27 inch gaming monitor met een 75 Hz paneel met IPS, zit hem vooral in de aspect ratio. Dit scherm heeft een standaard beeldverhouding van 16:9 en een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. Daardoor is deze monitor iets minder belastend voor je hardware. De lagere Full HD resolutie van deze monitor kost je pc ongeveer een derde minder grafische rekenkracht. Je mist daarbij wel het extra brede blikveld van een ultrawide monitor. Kan je hardware de extra pixels aan, dan is een ultrawide scherm dus zeker het overwegen waard.

Shooters

Bij shooters komt de monitor echt tot zijn recht. In games als Battlefield 1 gooi je de FoV een stuk omhoog. Bij de reguliere monitor speel je zo rond de 85 FoV, maar bij de ultrawide speel je met 110 nog steeds zonder zichtbaar fish eye effect. Hierdoor zie je aanzienlijk meer van het speelveld in je ooghoeken. Dit maakt het moeilijker voor andere spelers om jou te besluipen en het voelt zelf alsof je een panoramisch beeld van het slagveld heb. Als je als sniper op een heuveltje ligt maakt dit het een stuk makkelijker om een eenzame tegenstander te spotten. In competitieve games als Counter Strike werkt dit minder goed. De menu’s en HUD elementen schalen niet altijd goed mee en je ziet niet meer dan normaal. Het is ook eigenlijk niet gek dat competitive shooters liever geen hardwarematige voordelen tolereren.

MOBA games

Ook bij MOBA’s helpt het horizontal zichtveld om het overzicht van de het speelveld te verbeteren. Het bredere beeld doet uiteraard niets tegen de fog of war die delen van het veld verhult. Toch, als je in League of Legends en Heroes of the Storm je wards en andere vision mechanics goed gebruikt heb je toch een groot voordeel. Zo heb je in League of Legends zicht op de bosjes van de bottom lane. Als je hier dus wards plaatst, is het een stuk moeilijker voor de vijandelijke jungler om jou te verrassen. Soms is het bij MOBA’s toch handig om een tweede monitor te hebben, vooral als je tijdens het spelen graag extra informatie over items en champions bij de hand hebt.

Grand strategy

Bij grand strategy games als Total War: Warhammer en Civilization VI draait het ook weer om overzicht. De gigantische legers van de Old World marcheren over je scherm. In plaats van verder uit te zoomen geniet je op een ultrawide gaming monitor van het detail van je eenheden terwijl je het overzicht over de veldslag behoudt. Zo zie je de cavalerie van je tegenstander eerder aankomen en krijg je je spearmen op tijd in positie om je boogschutters te beschermen. Zie je de vijandelijke shaman een spreuk op je rechterflank gooien, dan reageer je op tijd door je eigen wizard in te laten grijpen. Helaas zijn ook sommige strategy games beperkt. De populaire competitieve RTS StarCraft II biedt bijvoorbeeld geen ondersteuning voor ultrawide schermen om zo te voorkomen dat de ene speler meer ziet dan de andere.

Conclusie

Ultrawide gamen is vet. In bijna elke game zijn er wel voordelen voor je map awareness of om je flanken in de gaten te houden. Met de komst van op gaming gerichte ultrawides als de LG 34UC79G is er ook geen sprake meer van compromis. Je beschikt gewoon over je geliefde 144 Hz refresh rate en met de heldere kleuren en grote kijkhoeken van een IPS scherm.

Gamen op een Ultrawide monitor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *