Ga je na kantoortijden een keer door tot in de late uurtjes of wil je vaker kunnen werken van thuis uit, dan wil je dat je monitor opstelling net zo prettig is als op kantoor. Zo werk je ook thuis efficiënt en productief. Je monitor op je werk heb je waarschijnlijk niet zelf uitgezocht, dus waar let je op als je een beeldscherm wilt om thuis te werken? Door deze 5 aandachtspunten vertel ik je waar je op let bij de aanschaf van een monitor voor je thuiswerkplek.
Formaat en schermgrootte
Zodra je begint met zoeken naar een monitor voor je thuiswerkplek, stel je jezelf twee vragen:
- Hoe groot moet je monitor zijn?
- Welke software gebruik je?
Dit is afhankelijk van je voorkeuren en waarvoor je jouw computer op kantoor gebruikt kies je voor een bepaalde maat. Werk je veel met spreadsheets of dataprogramma’s? Of werk je met audiovisueel materiaal? Dan is een scherm vanaf 27 inch beeldgrootte praktisch. Daarmee heb je een goed overzicht van al je data of beeldmateriaal. Werk je in meerdere programma’s tegelijk, kies dan voor 2 monitoren of een UltraWide monitor. Dit is een breed scherm waarop je meerdere vensters kwijt kunt.
Verstelbaar, draaibaar en kantelbaar
Wil je van thuis uit werken, dan moet je je monitor net als op kantoor kunnen afstellen op je zithouding. Denk dus goed na over je gebruikssituatie en je werkhouding:
- Werk je lange tijd achter elkaar?
- Vereist je werk dat je de monitor moet kunnen draaien?
Een goede werkhouding is altijd belangrijk, zeker als je wat langere tijd achter elkaar aan het werk bent. Doe je administratief thuiswerk en zit je een groot deel van de dag achter je computer, dan is kiezen voor een verstelbare monitor extra belangrijk. Kies voor een monitor die je op meerdere manieren kunt verstellen, zodat je de juiste werkhouding hebt. Denk daarbij aan het kunnen kantelen, in hoogte verstellen, draaien op de voet en een kwartslag draaien van je monitor. Een draaibaar scherm draai je een kwartslag. Zo lees je gemakkelijk lappen tekst door op je verticale scherm. Is je werkdag voorbij of neem je pauze, dan kantel je de monitor zo terug voor een ontspannende YouTube video.
Uiterlijk en design
Heb je een aantal monitoren geselecteerd die voldoen aan je eisen qua maat en verstelbaarheid? Dan kun je nu gaan kijken naar het uiterlijk van het scherm:
- Randen van het scherm (bezels)
- Kleur
- Materiaal
Schaf je een monitor aan, dan wil je natuurlijk dat deze ook mooi staat in je thuiskantoor of woonkamer. Monitoren met dunne randen zijn minder opvallend en hebben als bijkomend voordeel dat ze geschikt zijn om er twee van naast elkaar te plaatsen. Je hebt dan minder last van de rand in het midden van je duo-setup. Het andere deel van je beeldscherm is de voetsteun. Deze zijn beschikbaar in verschillende kleuren en ontwerpen, van hoekige vormen tot afgeronde lijnen en rondingen. In het assortiment zie je direct welk ontwerp je monitor heeft. Wil je een exclusief design? Kies dan voor een curved monitor.
Helderheid en blauwlichtfilter
Afhankelijk van waar je monitor komt te staan, kies je een monitor met een hogere of minder hoge helderheid. Een scherm met een hogere helderheid is beter afleesbaar in fel verlichte ruimtes.
- Een scherm van 250 candela / m² is voldoende voor minder sterk verlichte ruimtes.
- Een scherm van minimaal 300 – 250 candela / m² wordt aanbevolen voor fel verlichte ruimtes.
Kies je een monitor met een helderheid van 250 candela per vierkante meter, dan is de helderheid voldoende voor gebruik in minder verlichte ruimtes. Is je thuiskantoor sterk verlicht door bijvoorbeeld direct zonlicht? Dan zorgt een scherm met een helderheid van meer dan 300-350 candela ervoor dat je deze goed afleest.
Een monitor met een blauwlichtfilter heeft twee grote voordelen:
- Minder belastend voor je ogen
- Vermindert de kans op slaapproblemen door blauw licht
Een blauwlichtfilter een waardevolle extra. Werk je namelijk ’s nachts door om deadlines te halen, dan wil je niet dat het felle licht van je monitor slaapklachten veroorzaakt. Een ingebouwd blauwlichtfilter verzacht de blauwe tinten op je monitor. Hierdoor voorkom je vermoeidheid van je ogen en slaapproblemen.
Accessoires
Heb je de ideale monitor uitgekozen voor jouw thuiswerkplek, dan ben je bijna klaar. Je hebt alleen nog een toetsenbord en muis nodig om je computer te bedienen. Daarnaast maken andere accessoires zoals voetsteunen je werkhouding nog beter. Gebruik je een laptop, dan is een docking station een handig accessoire. Hiermee verbind je jouw laptop met één kabel met je monitor. Zo ga je in een moeite door vanaf je werk laptop naar je scherm. Kies ook voor de juiste videokabel voor je laptop of desktop.