In bijna alle laptops vind je tegenwoordig een SSD. PCIe, NVMe, SATA en M.2. Dit zijn allemaal termen die je ziet wanneer je de SSD specificaties van een laptop bekijkt. Maar waarin verschillen deze nu? In dit artikel leg ik je dat uit en vertel ik waar je op moet letten als je een laptop aanschaft.
Soorten SSD’s.
SATA SSD
SATA SSD’s zijn de eerste generatie SSD’s. Ze halen een leessnelheid van maximaal 570 MB per seconde. Daarmee zijn deze eerste generatie SSD’s over het algemeen 5 keer sneller dan een traditionele HDD. De meest voorkomende SATA variant die in laptops zit is een 2,5 inch SSD. Deze SSD’s starten je laptop binnen 15 seconden op en laden grote games binnen tientallen seconden.
NVMe SSD
NVMe is een protocol waardoor nog hogere snelheden bereikt kunnen worden dan met een SATA SSD. Zo haalt een NVMe SSD een leessnelheid van 2600 MB per seconde. Dat is bijna 5 keer zo snel als een SATA schijf! Werk je veel met grote zip bestanden? Dan is een laptop met NVMe M.2 aan te raden.
Soorten aansluitingen
M.2 aansluiting
De M.2 aansluiting zorgt ervoor dat een SSD een hogere lees- en schrijfsnelheid bereikt. Zo kan een NVMe SSD dus optimaal benut worden en snelheden behalen van wel 2600 MB per seconde. Wanneer een moederbord niet over een M.2 aansluiting beschikt wordt een NVMe SSD aangesloten via een PCIe kaart waarop een M.2 aansluiting zit. Daarom zie je soms in een laptop een PCIe NVMe M.2 SSD. Beschikt het moederbord wel over een directe M.2 dan zie je SATA M.2 of NVMe M.2.
PCIe aansluiting
PCIe is een aansluiting waarop ook videokaarten op het moederbord aangesloten worden. Wanneer een NVMe SSD hierop wordt aangesloten beschikt deze over de maximale bandbreedte en kan zo dus de maximale snelheid uit een NVMe SSD halen. Je merkt alleen een verschil in snelheid, mits je met enorme bestanden van 50 GB of groter werkt. Windows en games opstarten gaat namelijk net zo snel als met een traditionele SSD.
Conclusie
Voor dagelijks gebruik en het spelen van games is een SATA SSD ruim voldoende. Ook krijg je bij een SATA de meeste GB’s voor je geld. Wil je het allerbeste of werk je met enorme bestanden? Dan is een NVMe SSD aan te raden. Bedenk dus goed waar jij je laptop voor gaat gebruiken.