Chrome OS is een besturingssysteem van Google dat draait op Chromebooks. Het is gebaseerd op de Google Chrome browser en is daarom compleet anders dan andere besturingssystemen. Maar wat is Chrome OS precies en is het iets voor mij? Dat leggen we je graag uit op deze pagina.
Samengevat
Pluspunten van Chrome OS
- Geen last van virussen
- Altijd automatisch up to date
- Automatische back up van bestanden in Google Drive
- Online én offline werken
- Online én offline werken
Minpunten van Chrome OS
- Windows en Mac programma’s werken niet op Chrome OS
- Geen programma’s buiten de Chrome Web Store
Wat is Chrome OS?
Chrome OS is ontworpen om al je werkzaamheden via internet uit te voeren en op te slaan in de cloud. Je installeert geen zware software meer, maar je werkt met de web apps van Google, die los op je bureaublad of in je taakbalk staan. Chrome OS werkt op speciaal hiervoor ontworpen laptops: Chromebooks. Door de lichte apps en het online werken is het Chrome OS besturingssysteem snel en vraagt het weinig van de batterij van je Chromebook.
Hoe werkt Chrome OS?
Om Chrome OS te gebruiken log je in met je Google account. Hiermee heb je toegang tot alle diensten van Google, zoals Gmail, Maps, Docs en Drive. Daarnaast heb je de mogelijkheid om duizenden apps te downloaden in de Chrome Web Store. Zo gebruik je Netflix, YouTube en speel je simpele spelletjes in Chrome OS. Het besturingssysteem ondersteunt geen programma’s die je wel op Windows of macOS installeert, zoals Photoshop. Hiervoor heeft de Web Store verschillende alternatieven. Word en Excel installeren is mogelijk, maar hiervoor is de aanschaf van Office 365 vereist.
Veilig en gemakkelijk
Omdat bijna alles in Chrome OS online gebeurt, kun je jezelf afvragen of het besturingssysteem veilig is. Het antwoord is ja. Juist omdat je online werkt hebben virussen weinig effect op het besturingssysteem zelf. Dat wil niet zeggen dat je 100 procent beschermd bent tegen alle online bedreigingen, maar Chrome OS is veiliger dan andere systemen en wordt door Google zelf beveiligd. Google voert automatische updates uit in Chrome OS, dus hier ben je bijna geen tijd aan kwijt.
Is Chrome OS iets voor mij?
Dat hangt helemaal af van wat je op je laptop doet. Als jij je laptop gebruikt voor online werkzaamheden zoals mailen, sociale media, Spotify en Netflix, dan kan dat prima in Chrome OS. Ook tekstverwerken en het maken van sheets kan gemakkelijk. Het verschil is dat je jouw documenten online bewaart, in plaats van op een harde schijf. De keuze is snel gemaakt als je zware games speelt of werkt met zware grafische taken. Daar is Chrome OS niet voor geschikt.
Offline werken
Omdat je niet overal verbinding hebt met internet, zijn er een aantal apps in Chrome OS offline beschikbaar. In Google Docs en Google Drive kun je offline tekstdocumenten en spreadsheets maken die worden gesynchroniseerd zodra je weer online bent. Ook mailtjes typen en later versturen, pagina’s in je Chrome browser bewaren en later lezen en simpele spelletjes spelen zijn mogelijk. Chrome OS ondersteunt daarnaast een file manager die bestanden op het geheugen van je Chromebook of vanaf een harde schijf of usb stick kan lezen.
Android apps
Chrome OS ondersteunt de Google Play Store. Dat betekent dat je Android apps op je Chromebook gebruikt. Hierdoor heeft Chrome OS offline mogelijkheden plus een groot aanbod aan handige apps en leuke games. Voorbeelden zijn de Microsoft Office apps, zoals Word en Excel. Je draait de Android variant van deze apps op Chrome OS, waardoor je ook in een vertrouwde Office omgeving werkt.
Conclusie
Chrome OS is een handige uitkomst als je vaak online werkt en minder zware programma’s nodig hebt voor jouw dagelijkse taken. Je logt in met je Google account, waarmee je toegang hebt tot alle apps uit de Chrome Web Store. Daarnaast is een Chromebook snel, is hij door het compacte formaat makkelijk mee te nemen en gaat de batterij lang mee.