Waar moet je op letten bij het kopen van RAM geheugen?

Wil je het RAM geheugen in je laptop vervangen, dan zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten. Hieronder lees je de belangrijkste aandachtspunten bij het kopen van een nieuwe RAM module.

Hoeveel RAM past in mijn laptop?

Een laptop kan een maximale hoeveelheid RAM geheugen aan. Het heeft dus geen zin om 16 GB aan werkgeheugen in een laptop te stoppen die slechts 4 GB RAM ondersteunt. Hoeveel werkgeheugen in een laptop past, vind je in veel gevallen terug in de specificaties op onze productpagina, zoals op de afbeelding te zien is. Uiteraard is de informatie over het maximale werkgeheugen ook op te vragen bij de fabrikant.

Over hoeveel sloten is het geheugen verdeeld?

Het RAM geheugen in een laptop is vaak verdeeld – of kan verdeeld worden – over meerdere ‘sloten’. Een slot is de plek waar je het RAM geheugen in plaatst en elk slot heeft een maximum aan werkgeheugen. Dat is dus belangrijk om te weten als je het RAM geheugen wil vervangen. Deze informatie vind je ook op onze productpagina of vraag je op bij de fabrikant.

Het is altijd beter om je werkgeheugen te verdelen over meerdere sloten. 2×4 GB RAM is dus beter dan 1×8 GB RAM. Waarom? Er worden dan 2 sloten tegelijk benaderd door de processor, waardoor er minder ‘stress’ staat op 1 slot. Verdeel je het werkgeheugen over 2 sloten? Neem dan 2 identieke RAM modules. Dus van hetzelfde merk en met dezelfde kloksnelheid. We verkopen daarom ook kits met 2 identieke dezelfde modules.

Welke aansluitingen heeft het moederbord?

Het RAM geheugen van een laptop is altijd SO-DIMM. Daarnaast moet je weten of je moederbord geschikt is voor DDR3, DDR3L of DDR4 RAM modules. Het verschil tussen DDR3(L) en DDR4 zit ‘m in een inkeping onderaan de RAM module.

Bij DDR3(L) zit deze inkeping links van het midden. Bij DDR4 zit deze inkeping iets rechts van het midden.

Heb je een moederbord die geschikt is voor DDR3(L) werkgeheugen, dan is het dus niet mogelijk om daar een DDR4 module in te plaatsen.

Welk voltage heeft het moederbord?

Er zijn 3 voltages die je moederbord kan gebruiken om het werkgeheugen aan te sturen.

  • 1,2 Volt voor DDR4
  • 1,35 Volt voor DDR3L
  • 1,5 Volt voor DDR3

Ondersteunt je moederbord 1,5 Volt, dan ondersteunt hij alle soorten RAM. Ondersteunt je moederbord 1,2 Volt, dan kun je er geen DDR3 inzetten.

Welke kloksnelheden worden ondersteund?

Het moederbord van je laptop ondersteunt een aantal kloksnelheden, bijvoorbeeld 1333 MHz of 2133 MHz. Het RAM geheugen heeft ook een kloksnelheid en die moet overeenkomen met een snelheid die door het moederbord wordt ondersteund.

Waar moet je op letten bij het kopen van RAM geheugen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *