Apple Watch is de ideale gezondheidscoach. Hij meet zo’n beetje alles wat met gezond leven te maken heeft en geeft me inzicht in mijn gezondheid. Sterker nog: ik word me juist erg bewust van hoe gezond ik leef en het helpt me om mijn gezondheid beter te maken. Ik vertel je hoe ik meer inzicht krijg in mijn gezondheid met Apple Watch.
Hartslag meten
De ingebouwde hartslagmeter op Apple Watch houdt continu bij wat mijn hartslag is. Ik hoef mijn hartslag overigens niet zelf te controleren op afwijkingen. Het is vanaf Apple Watch Series 1 namelijk mogelijk om hartslagwaarschuwingen in te stellen. Zo ontvang ik meldingen bij een te hoge of te lage hartslag. Wel op een moment dat ik niet actief sport uiteraard. Doordat Apple Watch dit signaleert en mij waarschuwt, kan ik onmiddellijk actie ondernemen en eventueel een arts raadplegen.
Bewegingsdoelen instellen
Ik vind het belangrijk om iedere dag voldoende te bewegen. De bewegingsdoelen op Apple Watch helpen me hierbij. Er zijn 3 ringen die ik iedere dag vol maak. De rode ring staat voor bewegen. Dit laat zien hoeveel calorieën ik verbrand. Ik stel zelf mijn streven in. De groene ring staat voor trainen. Dit laat zien hoeveel minuten ik intensief beweeg. De blauwe ring staat voor staan. Ik sluit deze ring door in 12 uur tijd steeds 1 keer op te staan en minimaal 1 minuut te lopen.
Valdetectie
Heb je een Apple Watch Series 4? Dit model heeft een hele handige en veilige functie, namelijk valdetectie. Dankzij de nieuwe accelerometer en gyroscoop detecteert Apple Watch wanneer ik val. Wanneer dat gebeurt, ontvang ik een melding op Apple Watch. Ik wijs deze waarschuwing af wanneer er niets aan de hand is. Als ik na 60 seconden niet reageer, schakelt de noodoproep automatisch door en verzendt Apple Watch een bericht met mijn locatie aan al mijn ingestelde contacten voor noodgevallen.
Ademhaling app
Een handige app die standaard op iedere Apple Watch aanwezig is, is de Ademhaling app. Met de Ademhaling app ontspan ik door ademhalingsoefeningen te doen. Ik doe dit gemiddeld 1 keer per dag, maar soms ook extra op een moment dat ik bijvoorbeeld gestrest ben. Het zijn sessies van 1 tot 5 minuten. Apple Watch toont mij visualisaties die me helpen om in rustig tempo adem te halen. Klopjes op mijn pols geven aan wanneer ik in- en uit moet ademen.
SOS noodsituatie
Met SOS noodsituatie vraag ik in noodsituaties om hulp, direct vanaf mijn pols. Bevind ik me in zo’n nare situatie? Door de zijknop lang ingedrukt te houden, verschijnt er een schuifknop waarmee ik direct 112 bereik. Dat werkt ook in het buitenland. Ik bel niet enkel 112, maar ik breng op deze manier ook vooraf ingestelde SOS contactpersonen op de hoogte van mijn situatie. Gelukkig heb ik deze functie zelf nog niet gebruikt. Even afkloppen!
Slaap meten
Er bestaan verschillende apps om mijn slaap te meten met Apple Watch. Deze apps kan ik downloaden. Ik gebruik zo’n app als ik benieuwd ben naar mijn slaapritme of wanneer ik mijn nachtrust wil verbeteren. Tijdens mijn nachtrust houd ik Apple Watch om mijn pols wanneer ik de kwaliteit van mijn slaap wil meten. Om batterij te sparen, schakel ik de vliegtuigmodus in. Wanneer ik wakker word, toont Apple Watch me alle gegevens. Zo zie ik bijvoorbeeld wanneer ik in lichte of diepe slaap was.