Als je ergens de weg niet weet, is het makkelijk om je smartphone als navigatiesysteem te gebruiken. Navigatie-apps op telefoons werken via internet. In het buitenland wil je waarschijnlijk liever geen internet gebruiken, omdat je dan een hoge telefoonrekening krijgt. In dit artikel leggen we je uit hoe je met je smartphone navigeert zonder internetverbinding.
Navigatie apps zonder internet
Er bestaan allerlei navigatie apps voor op je smartphone. De meeste apps zijn ook zonder internetverbinding te gebruiken. Je downloadt de kaart(en) of route die je nodig hebt op het moment dat je nog een wifi verbinding hebt. Vervolgens hoef je alleen de locatie van je telefoon aan te zetten, zodat de app weet waar je bent. Navigeren zonder internet is dus mogelijk, maar vergt wat voorbereiding. Het nadeel hiervan is dat je geen toegang hebt tot actuele verkeersinformatie.
Google Maps
Google Maps is een veel gebruikte navigatie-app op smartphones. Kaarten downloaden is eenvoudig: je klikt op de 3 streepjes naast de zoekbalk. In dit menu kies je voor ‘offline kaarten’. Hier zie je een overzicht van de kaarten die je hebt opgeslagen en voeg je nieuwe kaarten toe. Je kiest zelf hoe groot het gebied is dat je wil opslaan. Google Maps geeft aan hoeveel ruimte de kaart in beslag neemt. Na een maand worden opgeslagen kaarten automatisch verwijderd.
Waze
Waze werkt net iets anders dan andere navigatie-apps. Routes plannen werkt op dezelfde manier, maar de verkeersinformatie wordt anders gegenereerd. Gebruikers van de app geven verkeerssituaties door, die jij vervolgens op de app ziet verschijnen. Waze heeft geen internetverbinding meer nodig als je de route eenmaal gepland hebt. Zodra je de app afsluit, vergeet hij je route echter en heb je weer internetverbinding nodig om een nieuwe route te plannen. Ook heb je zonder internetverbinding geen toegang tot de verkeersinformatie.
Sygic
Sygic maakt gebruik van de kaarten van TomTom. Dit maakt de app een betrouwbaar navigatiemiddel. Ook houdt de app de verkeersinformatie bij, waaronder waarschuwingen voor flitspalen. Voor andere functies, zoals weergave van de maximumsnelheid en gesproken navigatie, moet je de premium versie van de app aanschaffen. Omdat je de kaart van een land downloadt, gebruik je de app offline. Het nadeel is dat de app relatief veel ruimte op je telefoon in beslag neemt.
HERE WeGo
HERE WeGo is een handige app als je niet alleen in de auto wilt navigeren, maar ook te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer reist. Via de 3 streepjes naast de zoekbalk geef je aan dat je de app ook offline wilt gebruiken. Via ‘kaarten downloaden’ download je de kaart van het werelddeel waarin je offline wilt navigeren. Zo heb je ook offline een grote dekking, maar deze kaarten nemen veel ruimte op je telefoon in beslag.
Conclusie
Navigeren zonder internet is goed mogelijk, het vergt alleen wat voorbereiding. Je downloadt de kaart of route die je nodig hebt voorafgaand aan je reis, zodat je tijdens je reis geen internetverbinding meer nodig hebt. Het nadeel is dat je geen actuele verkeersinformatie ontvangt. Reis je niet alleen met de auto, maar ook met de fiets, te voet of met het openbaar vervoer? Let er dan op welke app je gebruikt. De ene navigatie-app is hiervoor geschikter dan de andere.