Android is het besturingssysteem van Google voor smartphones, tablets, smartwatches, televisies en tegenwoordig ook zelfs voor auto’s. Maar wat is Android nou eigenlijk precies? Op deze pagina geef ik een uitgebreide uitleg over deze software.
Wat is Android?
Android is het besturingssysteem dat je voornamelijk terug vindt op smartphones en tablets. Maar wat is een besturingssysteem? Dit is een programma dat na het opstarten van je smartphone in het geheugen geladen wordt en de hardware aanstuurt. Door het besturingssysteem krijg je toegang tot bijvoorbeeld je camera of Whatsapp. Zonder besturingssysteem zou je telefoon niet werken.
Open source platform
Het Android besturingssysteem is open source software. Dit houdt in dat iedereen makkelijk apps en updates kan en mag ontwikkelen voor Android. Dit betekent dat er ontzettend veel nieuwe updates en applicaties verschijnen. Zo waren er in december 2017 al meer dan 3,5 miljoen apps in de Google Play Store.
Verschillende Android versies
In 2008 verscheen de allereerste versie van Android. Dit was Android 1.0 Angel Cake. Tegenwoordig brengt Google elk jaar één grote update uit. Deze updates zorgen voor nieuwe functies, een nieuw uiterlijk van Android of bijvoorbeeld een betere beveiliging. De verschillende versies worden vaak vernoemd naar lekkernijen. Enkele voorbeelden zijn Android 7.0 Nougat, Android 8.0 Oreo en Android 9.0 Pie
Volledig te personaliseren
Één van de handigste eigenschappen van het Android besturingssysteem is dat je het volledig naar eigen smaak kunt inrichten. Zo kies je bijvoorbeeld voor andere kleuren van je app icoontjes en pas je het lettertype aan. Ook zet je gemakkelijk een kalender op je beginscherm.
De voordelen van Android
Bestanden uitwisselen zonder tussenkomst van software Een Android smartphone koppel je gemakkelijk als usb apparaat aan je computer. Die herkent jouw telefoon vervolgens als extra opslaglocatie Het voordeel daaraan is dat je bestanden zoals muziek of foto’s dan simpel tussen je telefoon en computer heen en weer kunt slepen.
Ruime keus aan smartphones met dit besturingssysteem De overgrote meerderheid van de smartphones draait op Android. Hierdoor is er voor elk type gebruiker en elk budget wel een passende smartphone te vinden.
Naar eigen smaak in te stellen Een van de voordelen van Android is dat je veel aanpassingsmogelijkheden hebt. Als je wilt kun je heel het uiterlijk van Android aanpassen, van toegangsscherm tot aan app iconen.
Veel beschikbare apps Voor Android zijn er heel veel apps beschikbaar. Via Google Play heb je de keus uit miljoenen apps. Daarmee heeft Android het grootste aanbod apps van alle besturingssystemen. De kans dat je net die ene app niet kunt vinden is dus heel klein.
De nadelen van Android
Invloed van fabrikanten Fabrikanten passen Android aan wanneer ze dit als besturingssysteem gebruiken voor hun smartphones. Android op Samsung telefoons ziet er bijvoorbeeld anders uit dan Android op HTC telefoons. Of het voor jou als gebruiker een verbetering of verslechtering is, is heel persoonlijk. Feit blijft dat het merendeel van Android telefoons softwarematig is aangepast door de fabrikant waardoor je te maken krijgt met een hoop vooraf geïnstalleerde apps die je niet kunt verwijderen.
Updates worden traag uitgerold en zijn niet altijd voor iedere smartphone beschikbaar Google brengt met grote regelmaat updates uit voor Android. Het duurt echter vaak weken tot maanden voordat je die update ook op jouw telefoon kunt installeren. Hoe lang het precies duurt verschilt per toestel. Wil je alle updates altijd meteen kunnen installeren? Kies dan voor een Android One toestel. Deze smartphones ontvangen altijd direct de laatste updates van Google.
Sommige instellingen kunnen voor een doorsnee gebruiker ingewikkeld zijn Je kunt heel veel instellen met Android, maar ben je geen ervaren gebruiker dan kan deze hoeveelheid instellingen je ook doen duizelen. Gelukkig is Android wel zo opgebouwd dat je het toestel uit de doos haalt, je simkaart erin plaatst en het toestel gebruikt zonder eerst van alles in te stellen.