Volgens meerdere bronnen brengt Meta ‘snel’ zijn LLaMA-taalmodel uit als betalende dienst voor bedrijven.
Brengt Meta zijn opensource ontwikkeld taalmodel binnenkort uit als betaalde dienst? Verschillende bronnen wijzen erop dat zoiets inderdaad staat te gebeuren. The Financial Times schrijft zelfs dat die lancering eerder snel zal plaatsvinden.
Eind afgelopen jaar lanceerde met het LLaMA-taalmodel als opensourceproduct. Aanvankelijk werd de toegang tot het model wel nog goed bewaakt, maar dat duurde niet lang: al snel lekte het hele model uit en kon iedereen met voldoende technische kennis ermee aan de slag. Nu wil Meta het taalmodel lanceren als betaalde dienst. Op die manier kunnen bedrijven aan de slag met het taalmodel om eigen toepassingen te ontwikkelen. Vandaag gebeurt dat nog voornamelijk met de taalmodellen van OpenAI, maar Meta wil dus ook een deel van de taart.
Het taalmodel van Meta werd tot dusver vooral gebruik om wetenschappelijk onderzoek mee te voeren. Dat onderzoek moest er vooral voor zorgen dat de problemen van andere AI-chatbots weggewerkt werden. Chatbots hebben namelijk nogal eens de neiging om feiten te hallucineren, vooroordelen te uiten en zelfs om niet erg vriendelijk te zijn richting gebruikers. Of het Meta gelukt is om komaf te maken met die problemen, zal nog moeten blijken.
Interessant aan het LLaMA-taalmodel is dat er minder rekenkracht voor nodig is dan voor gelijkaardige modellen van OpenAI. Bovendien werd het model van Meta getraind op openbare bronnen. Zo weet Meta het mijnenveld van dat de relatie tussen auteursrecht en AI is volledig te ontlopen.
Zelf deelt Meta geen informatie over het nieuwe taalmodel. Wat de kostprijs zou zijn en waarvoor de modellen best ingezet worden, zal het bedrijf waarschijnlijk bij de algemene lancering meedelen.