Dankzij de DMA ziet Meta een opening om zelf ook Android-apps te gaan aanbieden via advertenties aan Facebook.
De Digital Markets Act, beter gekend als de DMA, zorgt dar er heel wat verschuift in de Europese digitale wereld. De wetgeving markeert bijvoorbeeld Apple en Google als zogenaamde ‘gatekeepers’, entiteiten die bijzonder veel invloed hebben op de digitale leefwereld. De gatekeepers worden door de DMA verplicht om de poorten open te stellen. Daardoor worden Apple en Google verplicht om alternatieve appwinkels toe te staan op hun apparaten. Voor Google-telefoons is het al toegestaan, al maakt Google het niet makkelijk om apps van alternatieve bronnen te installeren.
Nu de DMA Apple en Google verplicht om alternatieve app-winkels en sideloading toe te laten ziet Meta zijn kans schoon. De Facebook-moeder stapte volgens The Verge al naar verschillende ontwikkelaars voor een gesprek. Meta zou namelijk hun apps voor Android-toestellen willen aanbieden in Facebook.
Advertenties op Facebook
Vandaag kunnen ontwikkelaars hun apps al adverteren op Facebook. Wie op die advertentie ingaat wordt nu naar de Google Play Store gestuurd om daar de applicatie te downloaden. Als het aan Meta ligt, dan zouden geïnteresseerden gewoon in de Facebook-app moeten kunnen blijven als ze een app willen installeren. De app zou dan ook gehost worden op de servers van Meta, en niet op die van Google.
Meta meent dat advertenties voor apps meer resultaat zouden behalen als de gebruiker niet nog langs de Play Store moet. Met andere woorden: apps zouden vaker geïnstalleerd worden als Facebook ze zelf mag aanbieden. Meta zegt aanvankelijk geen percentje op de appinkomsten af te houden, maar dat zou na verloop van tijd wel kunnen veranderen. Ontwikkelaars blijven daardoor in eerste instantie vrij als het gaat om het betalingssysteem van hun apps: er is geen verplichting om het systeem van Meta te gebruiken.
Meta wil dus een van de nieuwe appwinkels voor Android worden. Het moederbedrijf van Facebook en Instagram laat iOS nog even links liggen. Voor een alternatieve appwinkel op iOS kijken we beter naar de richting van Microsoft. Daar gaven ze een tijd geleden al te kennen dat er appwinkels voor zowel iOS als Android in de pijplijn zitten.