Apple krijgt patent dat behuizingen krasbestendig kan maken

Krassen op je smartphone: niemand houdt ervan. Apple denkt mogelijk een oplossing gevonden te hebben voor al die krassen op behuizingen.

US 11,678,445 B2 – dat is het nummer van het patent dat Apple recent toegekend werd voor een technologie die het merk “Spatial Composites” noemt. Dat ‘ruimtelijk composiet’ zou kunnen dienen om al je Apple-apparaten krasbestendig te maken.

Concreet stelt het patent voor dat er verschillende materialen, zoals metaal en keramiek, in behuizingen verwerkt kunnen worden. Erg vanzelfsprekend is dat niet. Hoewel metaal wel krasbestendig is en valbestendig is, zijn er flinke nadelen voor de connectiviteit van het toestel. Een volledig metalen behuizing zou eerder op een Faraday-kooi lijken, aangezien radiosignalen niet door het materiaal geraken.

Plastic, dat voor veel fabrikanten al een populaire materiaalkeuze is, is niet erg geschikt. Hoewel het materiaal sterk is en radiosignalen doorlaat, is het niet erg krasbestendig. Keramiek is dan weer een interessante keuze omdat het krasbestendig is en radiosignalen doorlaat. Doorgaans zijn keramische materialen echter zeer bros. Daardoor zou zo’n behuizing geen enkele val overleven.

Flexibel composietmateriaal
Zoals de naam van het patent suggereert is Apple echter niet van plan om volledig keramische of metalen behuizingen te maken, maar ontwikkelt het een composietmateriaal om behuizingen uit te fabriceren. Concreet wil Apple een plastic behuizing, waarin metaal, keramiek, glas en andere materialen verwerkt zitten.

De materialen zouden bovenop het plastic komen te zitten, zodat alle eigenschappen in balans zijn: krasbestendigheid, doorlaatbaarheid van radiosignalen, valbestendigheid… Hoe de materialen precies in de behuizing verwerkt worden zal afhangen van behuizing tot behuizing. De materialen kunnen namelijk op verschillende manieren met elkaar gecombineerd worden.

Dat geeft Apple heel wat mogelijkheden. Zo zouden ze op één apparaat de hoeken kunnen verstevigen, terwijl ze de behuizing van een ander apparaat wat flexibeler of net sterker kunnen maken. Dat breed scala aan mogelijkheden zorgt ervoor dat de technologie gebruikt zou kunnen worden voor iPhones, Macs, Apple Watches, iPads en zelfs in de doosjes van AirPods.

Of en wanneer Apple de technologie in gebruik neemt, moet nog blijken. Apple haalt namelijk heel wat patenten binnen, maar gebruikt de technologie niet altijd. Een krasbestendige iPhone zouden we in ieder geval wel zien zitten.

Apple krijgt patent dat behuizingen krasbestendig kan maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *