Gamen op een Mac: lang werd gezegd dat het onmogelijk was. Een nieuwe softwaretool van Apple maakt het echter mogelijk om je games voor Windows op je Mac te spelen.
Gamen op een Mac is best lastig: heel wat games ondersteunen het besturingssysteem van Apple simpelweg niet. Nu lijkt het er echter op dat Apple een oplossing gevonden heeft voor dat probleem, al moeten de scherpe kantjes er nog een beetje afgevijld worden. Hoe dan ook: dankzij de nieuwe Game Porting Toolkit kan je binnenkort je favoriete games op je Mac spelen.
Qua idee en werking lijkt de Game Porting Toolkit zeer sterk op Proton. Proton is een softwarelaag die ervoor zorgt dat Windows-games speelbaar worden op linux-pc’s, zoals de Steam Deck. De softwarelaag die Apple tussen game en systeem plaatst is gebaseerd op code van CrossOver: een tool die het al langer mogelijk maakt om games te spelen op Mac en andere besturingssystemen. Net zoals bij Proton het geval is zal de Toolkit games als het ware vertalen, zodat ze kunnen draaien op het Apple-systeem. Concreet vertaalt verschillende x86-instructies en Windows API-calls naar een taal die Apple-chips kunnen verstaan.
De nieuwe tool is niet bedoeld voor hobbygamers met een Mac, maar wordt vooral op ontwikkelaars gericht. Het idee is dat zij met de tool een beeld kunnen vormen van hoe hun game draait op de verschillende Apple-processoren. Daarna is het de bedoeling dat de game geport wordt: dat er een versie van de game ontwikkeld wordt speciaal voor Mac.
Groeipijnen
Perfect is de oplossing voorlopig nog niet. Meredith Johnson, product manager van CrossOver, schrijft in een blogpost dat de prestaties game per game geanalyseerd moeten worden. Diablo II Resurrected kan inmiddels gespeeld worden op een Mac, maar dat ging niet zonder slag of stoot. De verwachting is dat DirectX 12-games nog steeds game per game gedebugged moeten worden.
Dat is en blijft minder werk dan een game volledig ombouwen voor het Apple-systeem. Zo’n werk is bijzonder tijdrovend omdat zo goed als elk element van de game aangepast moet worden. Met de softwaretoolkit brengt Apple ook de Metal Shader Converter uit. Die vertaalt GPU-instructies voor de Apple-computer, zodat ontwikkelaars dat werk zelf niet meer hoeven te doen.
Echt gamen zal je met de Apple-software echter niet doen. Na verloop van tijd kan het echter goed zijn dat de Game Porting Toolkit even goed werkt als Proton en dat zoiets wel mogelijk is. Tot die tijd maakt de toolkit het vooral makkelijker voor ontwikkelaars om games naar de Mac te brengen. De kans is dus groot dat een deel van je spellenbibliotheek binnenkort ook op Apple-computers kan draaien.