Gisterenavond onthulde Apple, na jaren vol geruchten, eindelijk een mixed reality-headset. Apple mikt meteen op het topsegment met de headset.
Dat het prijskaartje aan de mixed- of extended reality-headset van Apple niet mals zou worden was al langer geweten. Nu weten we dat Apple het ‘tijdperk van ruimtelijk computeren’ of spatial computing wil aftrappen met de Apple Vision Pro van $3,499 (€3.269).
VisionOS
De XR-headset van Apple draait op VisionOS, een nieuw besturingssysteem van Apple dat speciaal voor de headset werd ontworpen. In tegenstelling tot andere headsets bevindt de gebruiker zich niet plots in een alternatieve wereld wanneer hij of zij de headset op zet, maar blijf je gewoon de wereld rond je zien. VisionOS plaatst de Apple-apps die we al kennen van op Macs, iPhones en iPads gewoon in de ruimte waar je zit.
Het besturingssysteem kan aangestuurd worden met je handen: voor met de Apple Vision Pro aan de slag te gaan heb je dus geen extra controllers meer nodig. Door naar bepaalde objecten te kijken kan je er naar navigeren. Klikken en scrollen werkt zoals op andere Apple-apparaten, maar dan met een sciencefictiontoets eraan: er is geen scherm meer nodig.
Voor de vormgeving lijkt Apple zelfs aan de kleinste details aandacht besteed te hebben. Het is dan ook de bedoeling dat alles wat in VisionOS gebeurt er echt uitziet. Het is de bedoeling dat je apps zich écht in de ruimte lijken te bevinden. Daarom reageren ze ook op licht en hebben ze zelfs een schaduw.
Foto’s, video’s en entertainment
Er is een speciale rol weggelegd voor beeldmateriaal, of dat nu foto’s of video’s zijn. Je foto’s krijgen met Apple Vision Pro een levensechte grootte en lijken zich in de kamer te bevinden. Dat is vooral indrukwekkend bij panorama’s: die worden weergegeven in een grote boog, zodat je weer op de plek terechtkomt waar je het panoramabeeld nam.
Hetzelfde geldt voor video’s: die kan je, net als foto’s, in het groot bekijken. Opmerkelijk genoeg is het met de Apple Vision Pro ook mogelijk om zelf video’s te schieten. In de headset zit de allereerste 3D-camera van Apple ingebouwd, waarmee je opnames in 3D kan maken. Voor andere Vision Pro-gebruikers ongetwijfeld een leuke toevoeging. De vraag is echter hoe deze video’s eruit zien op andere Apple-apparaten die wel nog uit een plat scherm bestaan.
Voor platte schermen in VR geldt alvast dat je ze zo groot kan maken als je zelf wilt. Een film kijken of een videogame spelen? Met de Apple Vision Pro waan je jezelf haast in een cinemazaal. Lichteffecten van het beeld en spatial audio, ingebouwd in de headset, versterken die illusie verder.
Technologie
Om dat alles mogelijk én aantrekkelijk te maken moest Apple de nodige technologische innovaties maken. Hét nadeel aan XR is namelijk dat de wereld er door de bril niet veel lelijker mag uitzien dan zonder bril. Zeker wanneer een display zo dicht bij je ogen zit, is het belangrijk om een hoog aantal pixels weer te kunnen geven. De Vision Pro biedt zo’n 23 miljoen micro-oledpixels om je het gevoel te geven dat je niet naar een scherm, maar gewoon naar de echte wereld aan het kijken bent.
Om dat alles mogelijk te maken kreeg de Apple Vision Pro een Apple M2-chip ingebouwd. Die chip zou alleen niet volstaan om, naast de XR-toepassingen, ook alle sensoren aan te drijven. De headset maakt namelijk continu ruimtelijke scans om de ruimte correct te interpreteren. Daarbij helpt een Apple R1-chip, die ervoor zorgt dat er amper vertraging op de beelden zit.
Design
Bijna even opmerkelijk als wat er in de Apple Vision Pro zit, is de manier waarop ze het in zo’n klein pakket gekregen hebben. Dat komt onder andere doordat er geen heel pakket aan lenzen in het toestel zit, maar een enkel stuk gelamineerd glas dat die functie overneemt. Wie een bril draagt kan speciale lenzen krijgen om het verschil weg te werken. Het lijkt erop dat dat nodig zal zijn: of er plek is voor een bril.
De rest van de headset bestaat uit een lichtgewicht aluminiumlegering in ware Apple-stijl, een hoofdband en een kap om het licht van buiten te blokkeren. Mooi is dat Apple het design modulair maakte. Past de headset niet helemaal? Dan kan je een andere hoofband regelen, of een ander aansluitingsstuk tegen het licht. Zo is de headset voor iedereen comfortabel.
Nekpijn zullen gebruikers ook niet snel krijgen: de headset werd zo licht mogelijk gehouden. Daardoor hangt er wel een batterij met een kabel vast aan de headset. Die kan je in je broekzak steken terwijl je de Apple Vision op je hoofd hebt staan.
Beschikbaarheid
De Apple Vision Pro is beschikbaar begin volgend jaar. Een europrijs ligt nog niet op tafel, maar dat de XR-bril $3499 zal kosten is al wel een zekerheid. Ook in Europa zullen we meer dan €3.000 neertellen om van de Apple XR-technologie te kunnen proeven. Of de headset hier meteen beschikbaar is, is daarbij wel de vraag. Momenteel lijkt de headset enkel voor de V.S. op het programma te staan.