Apple AirPods Pro krijgen langverwachte usb-c-upgrade

Het einde voor de Lightning-poort is in zicht. Apple verwijdert de oplaadpoort dit jaar van zijn iPhone-modellen, en ook de AirPods Pro worden aangepast.

Apple-analist Ming-Chi Kuo schrijft op Twitter dat de AirPods Pro nog dit jaar de langverwachte usb-c-upgrade krijgen. Kuo reageert daarmee op geruchten rond nieuwe AirPods-modelnummers die in de broncode van de iOS 16.4 (RC) zijn gevonden. Hij ontkracht ook meteen de verhalen over de usb-c-versies van de AirPods 2 en AirPods 3. Volgens de analist heeft Apple geen plannen om een usb-c-versie te ontwikkelen van die AirPods-varianten.

In de tweet lezen we verder dat de AirPods Pro 2 met usb-c ‘in het tweede of derde kwartaal van 2023’ worden gelanceerd. Mogelijk lanceert Apple de vernieuwde oortjes tegelijk met de iPhone 15-serie, die naar verluidt in september wordt gelanceerd. Apple zou er ook voor kunnen kiezen de usb-c-variant zonder enige ruchtbaarheid te lanceren bij retailers en in zijn eigen webshop.

Voldoen aan EU-wetgeving
Met de usb-c-versie van de AirPods Pro voldoet Apple alvast aan de aanstaande EU-wetgeving over oplaadpoorten. Die stelt dat fabrikanten van smartphones, tablets, digitale camera’s, e-readers, (in-ear) hoofdtelefoons, headsets, toetsenborden en muizen, handheldconsoles, navigatiesystemen en draagbare speakers usb-c moeten omarmen als oplaadstandaard. Die richtlijn geldt vanaf de herfst van 2024.

De Europees-gedragen oplaadstandaard moet met name voorkomen dat consumenten steeds hun oplader moeten weggooien, met een groeiende afvalberg tot gevolg. Elk apparaat moet in principe dezelfde kabel en zelfs dezelfde adapter kunnen gebruiken, waardoor je ook nog eens minder van zulke accessoires nodig hebt. Hiervoor stelt de EU ook als vereiste dat fabrikanten de usb-pd-standaard ondersteunen: een openbare standaard voor oplaadsnelheden via de usb-c-poort.

Vaarwel, Lightning-poort
Apple gebruikte tot op heden steevast Lightning-poorten in zijn iPhones en AirPods. Met de nieuwe AirPods Pro en de aanstaande iPhone 15-serie neemt het merk uit Cupertino afscheid van die poort. De voorbije jaren verdween die oplaadpoort al van de iPad Pro en meest recent kreeg ook de meest goedkope iPad (10e generatie) een usb-c-poort.

Apple AirPods Pro krijgen langverwachte usb-c-upgrade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *