ChatGPT werd bijgewerkt naar GPT-4, een nieuwe en sterkere versie van het taalmodel. Nu kan de AI ook beelden interpreteren.
Als er het afgelopen jaar iets was dat de wereld verrast heeft, dan zijn het de mogelijkheden van artificiële intelligentie. De eerste weken na het openbaar stellen van ChatGPT was het daar zo druk dat gebruikers vaak hun beurt moesten afwachten. Inmiddels kan OpenAI meedelen dat ze ChatGPT flink verbeterd hebben.
Toen ChatGPT gelanceerd werd draaide de tool nog op GPT-3.5, een taalmodel waaraan sinds 2020 gewerkt wordt. Microsoft, dat heel wat geld investeerde in OpenAI, was vrij snel om de chatbot in Edge en zoekmachine Bing te integreren. Daarvan geraakte meteen bekend dat het om een ‘verbeterde versie’ van het gekende model ging.
Aanvankelijk bleef Microsoft redelijk geheimzinnig over wat die verbeterde versie precies inhoudt. Met de lancering van GPT-4 krijgen we daar iets meer duidelijkheid over: het Bing-model is grotendeels hetzelfde als dat van ChatGPT nu, al is het geoptimaliseerd voor zoekopdrachten.
ChatGPT 2.0
Een upgrade van het taalmodel betekent ook een upgrade van de chatbot. Volgens OpenAI zou die nu ‘veiligere en meer nuttige’ informatie moeten geven – maar er komen ook een aantal nieuwigheden bij kijken. Zo kan je de nieuwste versie van ChatGPT ook met beeldmateriaal aan de slag laten gaan. Op de website toont OpenAI een aantal opmerkelijke voorbeelden. Daaruit blijkt dat de AI er vrij goed in slaagt om beelden te analyseren en te interpreteren.
Niet alleen het nieuwe model, maar ook feedback van gebruikers maken ChatGPT momenteel heel wat slimmer. De onderzoekers van OpenAI legden een aantal examens voor aan de chatbot. De resultaten tonen duidelijk dat ChatGPT slimmer geworden is.
Nog steeds dezelfde beperkingen
Hoewel de chatbot slimmer geworden is opereert hij nog steeds onder dezelfde beperkingen als het met het vorige model. Zo stippen de onderzoekers aan dat de GPT-4 de tool niet betrouwbaarder maakt: ChatGPT kan nog steeds foutieve antwoorden als juist presenteren.
Daarnaast bakken de ontwikkelaars ook heel wat beperkingen in. Het bedrijf contacteerde meer dan 50 experts om bepaalde informatie ontoegankelijk te maken. Daardoor zal GPT geen antwoord willen geven als je vraagt hoe je bepaalde chemicaliën of explosieven wenst te maken.
API toegankelijk
GPT-4 is toegankelijk via ChatGPT plus, al staat er wel een limiet op hoeveel vragen je de bot kan stellen. Het bedrijf hoopt ook niet-betalende gebruikers kennis te laten maken met het nieuwe model, al bekijkt het nog of dat ook daadwerkelijk haalbaar is.
Ontwikkelaars die toegang willen tot GPT-4 via de API, melden zich daarvoor aan op een wachtlijst. Eenmaal je toegang krijgt zal je GPT wel enkel tekst kunnen voorschotelen. Ondersteuning voor beelden in de API komt op een later moment.