Britse waakhond opent marktonderzoek naar Apple en Google

De Britse markttoezichthouder opent een diepgaand onderzoek naar de machtsposities van Apple en Google. Volgens de Competition and Markets Authority (CMA) draait het marktonderzoek voornamelijk om internetbrowsers en cloudgaming.
De toezichthouder stelt dat 97 procent van het mobiele internetverkeer in het Verenigd Koninkrijk in 2021 heeft plaatsgevonden via de browsers van Apple of Google. Vaak zijn Google Chrome en Safari standaard op smartphones geïnstalleerd.

De techgiganten hebben hiermee een voordeel ten opzichte van concurrerende browsers, stelt de toezichthouder. Volgens concurrenten is dat slecht voor hun bedrijfsvoering, gaat het innovatie tegen en brengt het onnodige kosten met zich mee.

De CMA kijkt ook naar het gedrag van Apple wat betreft cloudgaming. Daarmee kunnen games worden gespeeld zonder dat er gebruik gemaakt hoeft te worden van een krachtige console of computer. In plaats daarvan worden de games gespeeld vanaf een server.

De toezichthouder is bezorgd dat Apple “beperkingen” toepast, die de groei van de cloudgamingsector zou kunnen belemmeren. Om wat voor beperkingen het precies gaat, licht de waakhond niet toe. Het onderzoek mag maximaal achttien maanden in beslag nemen.

Britse waakhond opent marktonderzoek naar Apple en Google

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *