Ontwikkelaars bij Facebook-moederbedrijf Meta zijn erin geslaagd om kunstmatige intelligentie video’s te laten maken op basis van een korte beschrijving. De Make-A-Video-technologie moet mensen helpen om ideeën te visualiseren.
Door onze techredactie
In het Make-A-Video-programma kunnen ontwikkelaars een korte beschrijving typen waaraan de video moet voldoen. Kunstmatige intelligentie doorzoekt vervolgens databases met honderdduizenden foto’s en video’s om een video samen te stellen die aan de beschrijving voldoet.
De beelden die door het systeem worden gemaakt, zijn nog overduidelijk kunstmatig. Beelden zijn niet altijd scherp of verhoudingen kloppen niet helemaal. Toch laat het concept zien wat er in de toekomst mogelijk is met deze technologie.
Er bestaan al vergelijkbare systemen om met kunstmatige intelligentie foto’s en beelden te genereren. In het begin waren foto’s uit deze systemen slecht van kwaliteit. Ondertussen zijn sommige systemen al zo goed dat ze in staat zijn om beelden te maken die bijna niet meer van echt te onderscheiden zijn.
Video’s gemaakt met Make-A-Video op basis van een korte beschrijving. Foto: Meta
De ontwikkelaars van Meta hebben de technologie nog niet openbaar beschikbaar gemaakt. Meta onderstreept dat de technologie zowel voordelen als nadelen heeft en dat het bedrijf er daarom heel voorzichtig mee omgaat.
Zodra kunstmatige intelligentie in staat is om ook realistische videobeelden te maken, liggen zogenaamde ‘deepfakes’ op de loer. Dat zijn video’s die niet van echt te onderscheiden zijn en waarin iets wordt getoond wat nooit heeft plaatsgevonden.
Ook heeft Meta ontdekt dat Make-A-Video onbedoeld discrimineert. Dat komt doordat de kunstmatige intelligentie zichzelf heeft getraind door honderdduizenden beelden en beschrijvingen van het internet te analyseren. Op basis daarvan zal Make-A-Video bijvoorbeeld een terrorist waarschijnlijk afbeelden als een persoon met een tulband.