We hebben de iPhone 14 en 14 Pro getest: vijf dingen die opvielen

De afgelopen dagen hebben we als een van de eersten de nieuwe iPhone 14 en 14 Pro van Apple kunnen testen. We zetten vijf opvallende dingen op een rij.
Door Bastiaan Vroegop
Apple kondigde afgelopen week twee nieuwe iPhones aan, die ieder weer twee schermgroottes hebben. De iPhone 14 lijkt erg op de 13 van vorig jaar, met de chip uit het Pro-model van toen en upgrades voor de camera.

De 14 Pro heeft een scherm dat altijd aan staat, waardoor je bijvoorbeeld de tijd of notificaties ziet zonder dat je op de ontgrendelknop hoeft te drukken. Daarnaast is de inkeping bovenaan het scherm iets naar beneden gehaald en toont Apple hiernaast nu informatie uit apps.

  1. De iPhone 14 is grotendeels een 13 Pro (die nu goedkoper is)
    De verschillen tussen de iPhone 13 en 14 zijn klein, al helemaal als je naar het ontwerp kijkt. Je moet het van een paar specifieke upgrades hebben. De nieuwe telefoon kan bijvoorbeeld 112 bellen als je een auto-ongeluk hebt gehad. Ook heeft hij iets betere camera’s. Verder kun je een SOS-bericht via een satelliet sturen als je in de bergen verdwaald bent.

De nieuwe 14 heeft dezelfde chip als de 13 Pro van vorig jaar, waardoor die twee telefoons érg veel op elkaar lijken. Wie de nieuwigheidjes van de 14 niet bijzonder vindt, kan dus net zo goed een 13 Pro kopen. Die telefoon gaat op dit moment voor zo’n 200 euro minder over de toonbank.

  1. De camera-inkeping van de 14 Pro voelt onzichtbaar
    De aangepaste camera-inkeping van de 14 Pro zit iets lager. Dat lijkt een klein detail, maar Apple heeft iets slims gedaan: rond deze ovaal kunnen apps voortaan extra informatie laten zien. Je ziet hier bijvoorbeeld welke muziek wordt afgespeeld of hoelang een timer nog loopt.

Dit zorgt ervoor dat de inkeping zo goed als onzichtbaar voelt. Al vrij snel zagen we het niet meer als een hap uit het scherm, maar als onderdeel van de iPhone-software. Een truc, want er mist uiteraard nog steeds een stuk van je scherm. Maar het maakt de ‘notch’ veel minder storend en zelfs nuttig.

  1. Je raakt minder snel ‘verdwaald’ op een 14 Pro
    Omdat informatie uit apps nu rond de selfiecamera wordt gebundeld, is het besturingssysteem van de iPhone veel overzichtelijker geworden. We hoefden bijvoorbeeld niet naar het Bedieningspaneel te gaan om muziek te bedienen, om vervolgens naar de Klok-app te springen voor een timer. Al die lopende processen zie je nu op één plek.

De extra informatie rond de camera-notch voelde eerst als een gimmick, maar na een paar dagen testen willen we niet meer zonder. Het zorgt ervoor dat je minder snel verdwaalt op een iPhone. Er is nu één logische plek voor alles.

Op zoek naar een goedkope smartphone? De redactie van BestGetest zette de beste telefoons van maximaal 500 euro op een rij.

  1. Het scherm staat altijd aan, maar soms bespaar je zo stroom
    De iPhone 14 Pro heeft een scherm dat altijd aan staat. Zodra je hem vergrendelt wordt het beeld gedimd en ververst deze minder vaak, tot één keer per seconde.

Je zou denken dat zo’n always on-scherm meer stroom verbruikt, maar in de praktijk merkten we daar weinig van. De iPhone houdt het nog steeds een gewone dag vol op een volle accu. Dat komt ook deels door hoe je hem gebruikt. Omdat we de tijd, notificaties en timers zagen op het gedimde scherm, hoefden we hem niet te activeren om het scherm op volle helderheid te bekijken.

Apples Kaarten-app kan zelfs op het gedimde scherm worden bekeken. Zo kun je simpele routes aflezen zonder dat je iPhone op volle kracht stroom vreet.

  1. Je betaalt er flink voor
    De iPhones zijn dit jaar tot 200 euro duurder geworden. Dat komt deels door het verdwijnen van de kleinere, goedkopere mini. Maar ook alle andere toestellen zijn fors in prijs gestegen.

Dat komt deels door de huidige kostencrisis, waardoor veel gadgets nu duurder worden. Bovendien baseert Apple de prijs van iPhones op de dollarkoers, die de laatste tijd omhoog is gegaan. De realiteit blijft dat je dit jaar dieper in de buidel tast voor een iPhone. Een lastige afweging, nu veel mensen ook meer moeten betalen voor bijvoorbeeld gas.

Er is trouwens een kleine uitzondering voor mensen die een telefoon met groot scherm willen. Omdat ook de niet-Pro dat nu biedt, is de vanafprijs van zo’n reuze-iPhone dit keer een kleine 100 euro lager.

We hebben de iPhone 14 en 14 Pro getest: vijf dingen die opvielen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *