Facebook gaat anders adverteren na beschuldiging van discriminatie

Meta gaat op dochterplatform Facebook anders adverteren nadat het Amerikaanse ministerie voor Volkshuisvesting een rechtszaak aanspande.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Volkshuisvesting had Facebook discriminerende woonadvertenties geplaatst. Die zouden selectief (niet) getoond zijn geweest aan mensen met een bepaalde huidskleur, afkomst, religie, geslacht of beperking. Facebook-moederbedrijf Meta koos voor een minnelijke schikking. Als een onderdeel daarvan gaat het zijn manier van adverteren aanpassen.

Facebook lanceert nieuwe AI
Daarvoor gaat Meta een beroep doen op kunstmatige intelligentie. Zo wil het sociale medium er zeker van kunnen zijn dat er niemand wordt uitgesloten op basis van zijn etnische of religieuze achtergrond. De rechter moet de minnelijke schikking wel nog goedkeuren. Ook de boete van 110.000 euro kan Meta dan niet meer ontlopen.

Het nieuwe systeem zal uiteraard niet alleen mikken op woonadvertenties. Ook commerciƫle boodschappen voor bedrijven die vacatures hebben openstaan of banken die leningen willen verstrekken, mogen niet meer discrimineren, of dat nu een onbedoeld neveneffect is of niet.

Advertenties zijn nog steeds de grootste bron van inkomsten voor Facebook. Het socialmediaplatform haalt er miljarden winst uit en kan door zijn databank aan persoonlijke gegevens heel gericht adverteren. Maar het is ook net die onderliggende basis aan persoonsgegevens die voor discussies kan zorgen rond privacy en discriminatie. Benieuwd hoe de nieuwe AI zal uitpakken.

Facebook gaat anders adverteren na beschuldiging van discriminatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *