Wat is macOS?

MacOS is het besturingssysteem van Apple Mac apparaten. Het is speciaal ontworpen voor de hardware waarop het draait en andersom. Hardware en software werken optimaal met elkaar samen. Dit gaat hand in hand met de herkenbare interface van macOS.

In het kort

  • Ik vind bij macOS dezelfde herkenbare icoontjes van iPhone en iPad
  • Handige apps als Siri, Spotlight en AirDrop
  • Synergie met andere Apple producten
  • Dankzij ingebouwde beveiliging hoef ik geen antivirus programma te installeren
  • Om macOS optimaal te benutten, gebruik ik uitsluitend andere Apple producten
  • De automatische iCloud upload-functie vult mijn gratis opslagruimte snel

Hoe gebruiksvriendelijk is macOS?

1 van de sterkste punten van macOS is de gebruiksvriendelijkheid. Zelfs mijn jongere broertje en mijn opa kunnen ermee overweg. In de taakbalk vind ik icoontjes van mijn geïnstalleerde apps en programma’s. Mijn meest gebruikte programma’s vind ik onderaan in het Launchpad. Overige bestanden en programma’s vind ik op het bureaublad in de Dock. Erg overzichtelijk allemaal. Weten hoe warm het morgen wordt in Rotterdam? Met de command toets en spatiebalk tover ik Spotlight tevoorschijn. Ik typ mijn vraag en voila, daar is mijn antwoord.

Heb ik een keer geen zin om te typen? Dan gebruik ik mijn stem en vraag ik het aan Siri. Deze digitale assistent geeft antwoord op bijna al mijn vragen. Siri is een oude bekende van me. Ik ken Siri namelijk ook al van het iOS besturingssysteem in Apple iPad en iPhone. Met Siri doe ik gemakkelijk meerdere dingen tegelijk. Terwijl ik nog even mijn mailbox bijwerk, vraag ik Siri om mijn vriend te bellen om te vragen hoe laat hij thuis is voor het eten. Of ik gebruik Siri als mijn persoonlijke dj.

Hoe werkt macOS samen met Apple producten?

Mijn Mac werkt samen met mijn andere Apple devices zoals geen enkele andere computer dat kan. Ik ontgrendel Mac simpelweg door er naartoe te lopen terwijl Apple Watch om mijn pols zit. Word ik gebeld op mijn iPhone terwijl ik werk op mijn MacBook? Dan neem ik de telefoon op via mijn Mac. Zo zie ik ook berichtjes die binnenkomen op mijn iPhone direct op mijn Apple notebook. Ik hoef dus niet eens mijn iPhone erbij te pakken om een bericht terug te sturen.

Het opslaan van bestanden via iCloud

Op mijn Mac vind ik een standaard verzameling apps die ik ook gebruik op iPhone en iPad. Apps als Planning, Contacten en Notities werken allemaal samen met iCloud waardoor ze altijd up-to-date zijn. Dankzij iCloud heb ik overal toegang tot mijn bestanden, ook op een ander Apple apparaat. Zo heb ik belangrijke bestanden bij de hand, waar ik ook ben. Ik kan zelfs mijn bestanden in iCloud Drive delen met vrienden, collega’s en familie. Zo deel ik de map vakantiefoto’s met het hele gezin. Mijn bestanden worden automatisch opgeslagen in iCloud, tenzij ik dit handmatig uitzet. Als ik deze functie dus niet uitschakel, is de 5 GB aan gratis opslag in iCloud snel vol. Dan moet ik andere bestanden uit iCloud halen om ruimte te maken. Ik kan natuurlijk ook mijn totale opslagcapaciteit vergroten door extra opslag aan te schaffen.

Heb ik een virusscanner nodig voor macOS?

Alles wat ik op Mac doe, wordt beschermd met ingebouwde privacy- en veiligheid features. Al mijn gegevens worden gedecodeerd en beveiligd. Mijn macOS apparaten zijn ook beschermd tegen aanvallen van buitenaf. Ik hoef dus geen extern antivirus programma aan te schaffen voor mijn MacBook of iMac. Deze zijn al automatisch beveiligd door macOS. Ik ben soms bang dat ik onveilige apps installeer. Daar heeft Apple Gatekeeper voor bedacht. Gatekeeper bepaalt welke apps ik mag installeren op Mac, zodat ik niet zomaar software van malafide partijen installeer.

Conclusie

MacOS heeft handige features als Spotlight en Siri die het besturingssysteem voor mij erg gebruiksvriendelijk maken. Zo krijg ik bijvoorbeeld antwoord op al mijn vragen. Het systeem voelt vertrouwd aan omdat ik al ervaring heb met iPhone en iPad. Daarnaast werkt macOS optimaal samen met iPhone, iPad en Apple Watch. Zo ontgrendel ik mijn MacBook met Apple Watch zonder überhaupt een wachtwoord in te voeren. Kan het nog eenvoudiger?

Wat is macOS?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *