Laptop accu vervangen

Na een aantal jaren moet een laptop accu vervangen worden. Hoe lang het duurt voordat u uw laptop accu moet vervangen is afhankelijk van het merk, de kwaliteit en het gebruiken van de laptop accu. Hier vindt u informatie over hoe u een laptop accu moet vervangen, hoe u weet dat deze aan vervanging toe is en waar u op moet letten als u de accu gaat vervangen.

Wanneer moet u een laptop accu vervangen?

 1. Als de laptop het aangeeft Op basis van de staat van de accu geeft uw laptop na verloop van tijd aan dat de accu vervangen moet worden. Meestal krijgt u de melding ‘Overweeg de accu te vervangen’. Deze melding is gebaseerd op de resterende maximale capaciteit van de accu en het aantal laad- en ontlaadcycli dat de accu heeft gehad. Wanneer u deze melding krijgt kunt u er van uit gaan dat de accu inderdaad aan vervanging toe is.
 2. Als de accu nog maar heel kort mee gaat Een accu gaat in de regel steeds minder lang mee. Dit komt doordat de capaciteit langzaam achteruit gaat maar ook omdat de laptop in de regel steeds minder efficiënt werkt. Dit komt bijvoorbeeld door achtergrondsoftware die de processor belast of door stof in de laptop die de koeling belast waardoor deze meer stroom verbruikt. Als de accu steeds minder lang mee gaat, controleer dan of de laptop stofvrij is en of er niet onnodige achtergrondsoftware loopt. Het kan ook de moeite waard zijn om stroombesparing van de laptop in te schakelen via het energiebeheer. Helpt dit alles niet, dan is de accu aan vervanging toe.
 3. Als de accu veel capaciteit verloren is Met software van de fabrikant van de laptop is de resterende capaciteit van de accu uit te lezen. Sommige fabrikanten leveren deze software niet standaard mee. U kunt dan bijvoorbeeld BatteryCare gebruiken om de capaciteit te meten. Als de capaciteit van uw accu erg ver teruggelopen is kan het het waard zijn om een nieuwe accu aan te schaffen zodat u weer langer zonder stroom uw laptop kunt gebruiken.
 4. Als de accu niet meer herkend wordt Als de accu of laptop batterij voorheen goed werkte maar nu niet meer herkend wordt is deze in de meeste gevallen defect geraakt. Dit kan door slijtage komen of bijvoorbeeld door een stroompiek waardoor een cel defect is geraakt. U kunt in dit geval proberen de accu uit de laptop te halen en opnieuw te plaatsen. In sommige gevallen doet de accu het dan weer. Als de accu helemaal niks meer doet is het aan te raden deze te vervangen. In dit geval geeft Windows vaak een rood kruis door het accu-icoon rechtsonderin uw bureaublad.

Hoe kunt u een laptop accu vervangen?

Er is onderscheid te maken tussen twee soorten accu’s wanneer u uw laptop accu vervangen gaat. Er zijn interne laptop accu’s waarvoor u de laptop moet openschroeven om de accu te vervangen en standaard accu’s. Een standaard laptop accu kunt u vervangen aan de hand van één of twee schuifjes aan de onderkant van de laptop. De laatste jaren hebben interne accu’s zeer veel populariteit gewonnen ten opzichte van standaard accu’s – mede door het feit dat ze dunner zijn en laptops steeds kleiner en dunner worden.

Standaard accu vervangen

Een standaard accu vervangen is zeer eenvoudig. Dit kan aan de hand van de schuifjes onderop de laptop en dit kan door elke beginner op het gebied van laptops en computers worden uitgevoerd. U doorloopt de volgende stappen:

 1. Schakel de laptop helemaal uit.
 2. Ontkoppel de adapter / oplader van de laptop.
 3. Sluit het scherm / de deksel van de laptop.
 4. Draai de laptop om zodat u de onderkant van de laptop ziet.
 5. Zoek naar één of meerdere schuifjes op de onderkant.
 6. Stel vast welke kant de schuifjes op moeten om los te gaan.
 7. Zet en houd de schuifjes op de open positie.
 8. Til of schuif de accu uit de laptop.
 9. Plaats de nieuwe laptop accu op dezelfde wijze als de oude.
 10. Draai de laptop weer om en open het deksel.
 11. Koppel de adapter weer aan de laptop.
 12. Start de laptop weer op.

Interne accu vervangen

Een interne accu vervangen is iets complexer dan het vervangen van een standaard accu. Hiervoor dient u de laptop open te schroeven. Tevens kan er veel verschil tussen types en merken zitten tussen de handelingen die gedaan moeten worden. We verwijzen graag naar de handleiding en/of website van de fabrikant voordat u de interne accu gaat vervangen zodat u weet welke schroeven u los moet maken. De volgende handelingen zijn normaal gesproken nodig om een interne accu te vervangen:

 1. Schakel de laptop helemaal uit.
 2. Ontkoppel de adapter / oplader van de laptop.
 3. Sluit het scherm / de deksel van de laptop.
 4. Draai de laptop om zodat u de onderkant van de laptop ziet.
 5. Draai de schroeven los waarmee u de cover kunt verwijderen.
 6. Verwijder het cover van de onderkant van de laptop.
 7. Stel vast waar de accu zit en hoe deze vast zit (kabel en evt. schroeven),
 8. Ontkoppel de kabel waarmee de accu aan het moederbord zit.
 9. Draai eventuele schroeven los waar de accu mee vast zit.
 10. Til of schuif de accu uit de laptop.
 11. Plaats de nieuwe laptop accu op dezelfde wijze als de oude.
 12. Plaats eventuele schroeven terug waar de oude accu mee vast zat.
 13. Draai eventuele schroeven vast zodat de accu vast zit.
 14. Sluit de kabel van de nieuwe accu aan op het moederbord.
 15. Plaats de cover weer terug.
 16. Draai alle schroeven van het cover weer goed vast.
 17. Draai de laptop weer om en open het deksel.
 18. Koppel de adapter weer aan de laptop.
 19. Start de laptop weer op.

Welke accu moet ik aanschaffen als ik mijn laptop accu ga vervangen?

Het best kunt u op basis van een onderdeelnummer op de laptop accu of aan de hand van het modelnummer van uw laptop zoeken. U kunt ook de handige merknavigate gebruiken waarmee u op basis van merk, serie en model een overzicht kan krijgen van alle beschikbare laptop accu’s voor uw laptop model.

Veel laptop accu’s zijn voorzien van een onderdeelnummer. U vindt dit vaak linksboven op de laptop accu. Een voorbeeld van Acer is AS10D31. Een voorbeeld van HP is MU06.

Het laptop model vindt u meestal onderop de laptop op een sticker. Meestal wordt het voorafgegaan door Model:. Een voorbeeld van een laptop model is bijvoorbeeld Q406D (Asus), HSTNN-IB8Q (HP) of AS4551-4315 (Acer). Dit model kunt u in de zoekfunctie invullen of u kunt via de merknavigatie de juiste accu voor uw laptop model vinden.

Alle accu’s zijn tegenwoordig lithium-oin of lithium-polymeer. U hoeft hierop niet meer te letten omdat oudere, alternatieve accumaterialen niet meer in omloop zijn en niet meer worden verkocht voor laptops.

Let dus op de volgende punten wanneer u uw laptop accu vervangen wilt:

 1. Het onderdeelnummer van de accu of modelnummer van de laptop staat op de site
 2. Het voltage komt overeen – 7,4V-7,6V is gelijk – 10,8V-11,1V is gelijk – 14,4V-14,8V is gelijk
 3. De capaciteit van de accu – dit bepaalt de accuduur in uren en minuten
 4. De vorm op de afbeelding komt overeen met uw accu

Twijfelt u op basis van één van de bovenstaande punten? Bel ons dan en vraag naar aanvullende informatie over uw laptop accu vervangen. U kunt onze klantenservice altijd bereiken op info@accuswinkel.com. U ontvangt altijd binnen enkele kantooruren antwoord op uw mail.

Laptop accu vervangen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *