Advies over interne harde schijven

Een interne harde schijf installeer je in een laptop, desktop pc, NAS of console en gebruik je om al je bestanden op te slaan. Op een interne harde schijf staat het besturingssysteem van je apparaat, films, foto’s, video’s, documenten en allerlei andere gegevens. Wij leggen je uit waar je op let bij het kiezen van een harde schijf.

Harde schijf kiezen

Er komt nogal wat kijken bij het aanschaffen van een interne harde schijf. Je wilt natuurlijk niet de verkeerde kiezen. Zorg daarom dat je jezelf de volgende dingen afvraagt:

  • Voor welk apparaat gebruik je een interne harde schijf?
  • Welk type interne harde schijf heb ik nodig?
  • Hoeveel bestanden wil je opslaan?
  • Met welke snelheid wil je bestanden overzetten?
  • Welk formaat en welke aansluitingen heb je nodig?
  • Welke accessoires heb je nodig?

1. Voor welk apparaat gebruik je een interne harde schijf?

Er zijn veel verschillende apparaten die een interne harde schijf als opslagruimte gebruiken. Denk aan je laptop, desktop pc, NAS en zelfs je game console. Elk apparaat is ontworpen voor een ander gebruiksdoeleinde en stelt daarom verschillende eisen aan je interne harde schijf.

Voor je NAS

De schijf van een NAS werkt 24 uur per dag, vaak in een opstelling. Een ongeschikte schijf kan door het intensieve gebruik warm worden, trillen en veel stroom verbruiken. Speciale schijven voor NAS zijn energiezuinig, hebben technologie om trillingen te verminderen en zijn geoptimaliseerd om dag en nacht te werken.

Voor je laptop, desktop of console

Je desktop, laptop of console gebruik je vaak afwisselend en vragen – afhankelijk van het programma of de game die draait – veel of weinig gegevens van de schijf. Interne harde voor deze apparaten schijven zijn aangepast om in dit onregelmatige gebruik te voorzien. Ze hebben een lager energieverbruik, produceren minder warmte en passen de lees- en schrijfsnelheid aan. Veeleisende gebruikers zoals pc gamers of creatieve professionals kunnen uit de voeten met een hoger cachegeheugen of zelfs een dual-core processor voor snellere verwerking.

Voor beveiligingsopslag

Gebruik je een NAS voor de opslag van het videomateriaal van ip-camera’s? Dan kies je voor een harde schijf die speciaal geoptimaliseerd is voor het opslaan van bewakingsbeelden. Deze schijven hebben vanwege de vaak hoge resolutie van videobeelden een grote workload. Dit betekent dat ze grote stromen aan videobestanden vlot verwerken. Daarnaast bevatten ze technologie die voorkomt dat videobestanden door schrijffouten secondes aan materiaal missen. Bovendien zijn ze energiezuinig en trillen ze minder.

2. Welk type interne harde schijf heb ik nodig?

Wil je de interne opslag van je apparaat uitbreiden, dan heb je 3 mogelijkheden: Een Hard Disk Drive (HDD), een SSHD (Solid State Hybrid Drive) of een Solid State Drive (SSD). Je kunt de 3 typen interne harde schijven in elk apparaat aansluiten, mits je de juiste formaten en aansluitingen kiest.

HDD

Een HDD bestaat uit een platte metalen cilinder in een rechthoekig frame. Deze cillinder wordt continue beschreven en uitgelezen door een schrijf- en leeskop, net als een oude platenspeler. Op deze lagen staan al je bestanden opgeslagen. Het voordeel van een HDD is dat deze per GB goedkoper is dan een SSD is, maar wel veel minder snel is dan een SSD of een SSHD.

SSHD

Een SSHD is een combinatie van een HDD en een SSD. De schijf heeft een ingebouwde SSD – cache genoemd – met een beperkte opslagruimte van 8 GB. Dit cachegeheugen is bedoeld is om je besturingssysteem vlot op te starten en snel in gebruik te maken. De opslag van je persoonlijke bestanden zoals foto’s, video’s en tekstdocumenten gebeurt op de HDD. Hierdoor heb je het beste van beide werelden. Wil je áltijd een snelle harde schijf, kies dan een SSHD.

SSD

Een SSD heeft geen bewegende onderdelen zoals een HDD. Je bestanden zijn opgeslagen in chips, net als in kleine SD-kaartjes. Dit maakt een SSD stiller, zuiniger, duurzamer en aanzienlijk sneller dan een HDD. De snelheid van SSD’s verschilt onderling, maar een SSD is tot 10 keer sneller dan een HDD. Hierdoor start je computer in ongeveer 15 seconden op. Een SSD is per GB aan opslagcapaciteit duurder dan een HDD.

3. Hoeveel bestanden wil je opslaan?

Om te weten hoeveel opslagcapaciteit je nodig hebt, bepaal je hoe je het apparaat gebruikt waarin je de harde schijf installeert. Bewaar je het liefst al je bestanden zoals vakantiefoto’s, spelbestanden, HD films en tekstdocumenten bij elkaar op één schijf? Of ben je een fanatieke gamer, veeleisende filmfan of creatieve professional?

Apparaten bieden steeds meer functionaliteiten en grafisch krachtigere mogelijkheden. Denk aan het afspelen of bewerken van HD en 4K films, games spelen in hoge resolutie of documenten met veel beeldmateriaal. Houd er daarom bij het bepalen van de opslagruimte rekening mee dat bestanden in de loop van de tijd steeds meer opslagcapaciteit vragen. Bovendien neemt je besturingssysteem ook een deel van de opslagruimte in. Naarmate je je computer langer gebruikt wordt dit meer, omdat programma’s allerlei aanpassingen en uitbreidingen aan je systeembestanden maken.

Opslagcapaciteit

1TB2TB3TB4TB
10 4K films20 4K films30 4K films40 4K films
100 HD films200 HD films300 HD films400 HD films
1 Backup2 Backups3 Backups4 Backups
20.400 hoge resolutie foto’s40.800 hoge resolutie foto’s61.200 hoge resolutie foto’s244.800 hoge resolutie foto’s

4. Wat bepaalt de snelheid van je interne harde schijf?

HDD’s en SSD’s zijn beide verschillende technologieën, daarom verschilt de snelheid per type schijf. Let erop dat de kabels en aansluitingen die je gebruikt ook van invloed zijn op hoe snel je interne harde schijf in de praktijk werkt.

Snelheid van een HDD

Doordat de schijf van een HDD continue ronddraait, wordt data gelezen en beschreven. Dit wordt het aantal rotaties per minuut (rpm) genoemd. Er zijn 3 soorten rpm snelheden: 7200 rpm, 5400 rpm en een variabele rpm.

Snelheid van een HDD

7200 rpm5400 rpm5900 rpm/variabel
SnelMinder snelWisselt snelheid
Minder energiezuinigEnergiezuinigPast energieverbruik in
Meest geschikt voor desktopMeest geschikt voor laptopMeest geschikt voor 24/7 RAID-opstelling

Cachegeheugen

De locatie waar de harde schijf bestanden tijdelijk opslaat, heet het cachegeheugen. Dit wordt uitgedrukt in megabytes (MB’s). Hoe meer MB cache een schijf heeft, hoe vlotter bestanden worden geladen. Het voordeel van meer cachegeheugen merk je vooral bij het gelijktijdig werken met een grote hoeveelheid bestanden, bijvoorbeeld als je in een fotoprogramma een album maakt.

Snelheid van een SSD

Omdat een SSD geen mechanische onderdelen heeft, is deze aanzienlijk sneller dan een HDD. Fabrikanten drukken de lees- en schrijfsnelheid van een SSD uit in het aantal megabyte per seconde. Het gemiddelde van een SSD ligt ongeveer rond 500MB/s. Een hoge resolutie HD film van 10 GB zet je dus over in 20 seconden.

5. Welk formaat en aansluitingen heb je nodig?

Een interne HDD, SSHD of SSD moet goed passen in je apparaat om er gebruik van te maken. Hier lees je welk formaat en aansluiting je voor je interne harde schijf je nodig hebt. Let bij het installeren van een 2,5 inch interne harde schijf in je laptop op de hoogte van de schijf. Een schijf met 9mm hoogte is te dik voor een laptop waarin een 7mm schijf past.

2,5 inch en 3,5 inch formaten

HDD’s, SSHD’s en SSD’s bestaan bestaan voornamelijk in 2,5 inch en 3,5 inch formaat. 2,5 inch schijven zijn kleiner en daarom geschikter voor in apparaten met een klein of smal formaat zoals laptops. Een 2,5 inch interne harde schijf kun je met een montagebeugel – of bracket – installeren als 3,5 inch schijf. Andersom kan dat niet. Daar is de harde schijf simpelweg te groot voor en past hij niet in je apparaat.

SATA-aansluiting

2,5 inch en 3,5 inch schijven sluit je aan via een SATA-kabel. SATA is een aansluiting die al lang gebruikt wordt en ondertussen verschillende updates heeft gekregen. Deze aansluitingen bieden een snelheid van 1,5 Gbps (SATA I), 3 Gbps (SATA II) en 6 Gbps (SATA III). Let erop dat je de juiste SATA kabel aanschaft voor bij je interne harde schijf. Anders profiteer je niet van de maximale snelheid.

Formaten

2,5 inch schijven

  • Geschikt voor laptops
  • Geschikt voor consoles
  • Geschikt voor barebones

3,5 inch schijven

  • Geschikt voor desktops
  • Geschikt voor NAS
  • Geschikt voor mediaspelers

Afwijkende formaten en aansluitingen bij SSD’s

SSD’s zijn verkrijgbaar in verschillende afwijkende formaten: M.2, mSATA en PCIe. Al deze typen SSD’s sluit je direct aan op het moederbord, zonder kabel. Let er op dat je moederbord de juiste aansluiting heeft voor je SSD.

M.2, PCIe en mSATA

M.2

Dit type SSD kaart steek je direct in het moederbord en is beschikbaar in meerdere lengtes. Let er op dat er 3 typen M.2 ‘sleutels of keys’ bestaan: B, M en B + M. Het woord ‘key’ heeft betrekking op de inkeping die in de M.2 kaart zit. Heb je een verkeerde M.2 SSD key, dan werkt deze niet in de computer. Controleer de key voordat je een M.2 SSD aanschaft. Bekijk ook goed welke snelheid oftewel ‘interface’ je moederbord ondersteunt, anders profiteer je niet van de maximale snelheid.

PCIe

Een PCIe SSD bestaat vaak uit een M.2 SSD die gemonteerd is op een PCIe kaart. Heb je een moederbord met een PCIe aansluiting en wil je hierop een SSD aansluiten, dan kies je voor een PCIe SSD.

mSATA

Dit is een klein type SSD ontwikkeld voor laptops. Je sluit de SSD aan via de mSATA poort direct op het moederbord van een laptop. Je kunt een mSATA SSD ook in een desktop gebruiken, mits het moederbord een mSATA aansluiting heeft, of gebruik daarvoor een adapter naar SATA.

6. Welke accessoires heb je nodig?

Bij de installatie van je nieuwe interne harde schijf in je desktop pc heb je alleen nog een aansluitkabel nodig, deze zijn vaak niet meegeleverd. Daarnaast kun je meer doen met je interne harde schijf, plaats hem bijvoorbeeld in een behuizing of docking station. Zo gebruik je hem als externe harde schijf.

**SATA kabels **

SATA kabels heb je nodig om je interne harde schijf aan te sluiten in je computer, laptop, NAS of gameconsole. Neem een SATA III kabel om zeker te weten dat je de hoogste snelheid hebt.

Behuizingen

Je geeft je oude interne harde schijf – die je vervangt door je nieuwe interne harde schijf – een tweede leven door hem in een behuizing te plaatsen. Daarmee maak je van een interne harde schijf een externe harde schijf.

Docking stations

In een docking station klik je een interne harde schijf zodat je deze extern aansluit op een computer of laptop. Zo gebruik je hem om je besturingssysteem en backups over te zetten op een nieuwe interne harde schijf.

Montagebeugels

Installeer je een 2,5 inch SSD of HDD in een desktop pc? Dan zou je een montagebeugel – ook wel bracket genoemd – nodig kunnen hebben. Anders zit deze niet stevig vast in je computerkast.

Advies over interne harde schijven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *