Windows 10 in S-modus is een mode van Windows 10, dat in mei 2017 is begonnen als Windows 10 S. Deze editie is een van de varianten op Windows 10, maar heeft een aantal nieuwe features. Op deze pagina vertellen we je wat Windows 10 in S-modus precies is, voor wie het bedoeld is en hoe je S-modus uitzet.
In het kort
De voordelen van Windows 10 in S-modus
- Snel
- Energiezuinig
- Minder kans op virussen
- Windows 10 Pro features
De nadelen van Windows 10 in S-modus
- Geen programma’s buiten de Windows Store
- Edge als enige browser
- Bing als standaard zoekmachine
Wat kan ik allemaal met Windows 10 in S-modus?
Alles wat je moet weten over Windows 10 in S-modus, vertelt Chary je in deze video. Zo kom je te weten of het voor jou geschikt is, welke programma’s je gebruikt en hoe je Windows 10 in S-modus uitschakelt, als je dat wil.
Wat is Windows 10 in S-modus?
Windows 10 in S-modus is sneller en energiezuiniger dan Windows versies die niet in S-modus draaien. Het vraagt minder van hardware, zoals de processor en het werkgeheugen. Zo draait Windows 10 S ook snel op een goedkopere, minder zware laptop. Doordat het systeem licht is, gaat ook de batterij van je laptop langer mee. Hiermee richt Microsoft zich op gebruikers die veel onderweg zijn of een hele werkdag met hun laptop willen doen, zonder hem op te hoeven laden.
Wat maakt Windows 10 in S-modus anders?
Alleen apps uit de Windows Store
Met Windows 10 in S-modus werk je alleen met apps die te downloaden zijn in de Windows Store. Dat betekent dat je geen programma’s als Adobe Acrobat, Photoshop, iTunes, Google Chrome of Steam meer op je laptop installeert. Voor apps als Netflix, Spotify, Microsoft Office, Photoshop Elements en Facebook biedt de Windows Store wel uitkomst. Daarnaast zijn alle Windows apps goedgekeurd door Microsoft en is het risico op virussen aanzienlijk kleiner.
Edge en Bing
De enige webbrowser die je in Windows 10 in S-modus gebruikt is Microsoft Edge. In de Windows Store zijn (nog) geen apps voor Chrome en Firefox beschikbaar. Ook zoeken op internet is net even anders dan je waarschijnlijk gewend bent. De standaard zoekmachine in het startmenu of in de adresbalk van Edge is namelijk Bing. Om te Googlen moet je naar de website van Google zelf, dus je moet een kleine omweg nemen.
Wat is hetzelfde?
Overeenkomsten met alle Windows 10 versies
Met Windows 10 in S-modus vind je het bekende Windows startmenu terug, is Cortana je digitale assistent met spraakherkenning en download je in alle versies je Windows apps in de Windows Store. Ook digitaal tekenen met Windows Ink en inloggen met gezichtsherkenning via Windows Hello is mogelijk in S-modus, Home en Pro, mits je laptop dit ondersteunt.
Overeenkomsten met Windows 10 Pro
Windows 10 in S-modus beschikt over een aantal applicaties die je ook in Windows 10 Pro terugvindt. Met BitLocker bescherm je jouw bestanden en via Microsoft Update for Business update je computers binnen jouw netwerk via de cloud en regel je instellingen vanaf één laptop. Remote Desktop is erg handig om op locatie te werken, want hiermee log je op afstand in op je computer op kantoor. Zo kun je altijd bij je zakelijke bestanden.
Windows voor in het onderwijs
Microsoft maakt duidelijk dat Windows 10 in S-modus vooral op onderwijs gericht is. School Data Sync is een app waarmee jij als docent gegevens van studenten beheert. In de Store for Education vind je handige onderwijs apps waar je leerlingen tijdens de les mee aan de slag gaan. Stel via Set Up School PC’s jouw Windows 10 in S-modus laptop helemaal in voor school, dan zet je deze instellingen gemakkelijk gegevens over op alle andere Windows 10 laptops in S-modus.
Is Windows 10 in S-modus iets voor mij?
Als je genoeg hebt aan alleen apps uit de Windows Store, Edge en Bing, is Windows 10 in S-modus iets voor jou. Daarom is het handig om het eerst een tijdje uit te proberen op je huidige laptop. Werk een week lang met alleen maar Windows apps en Edge als browser. Zo kom je erachter of je programma’s mist en test je zelf of Windows 10 S iets voor jou is.
Windows 10 in S-modus uitschakelen
Mocht je niet tevreden zijn met Windows 10 in S-modus, dan is er de mogelijkheid om S-modus uit te schakelen en over te gaan op een ‘normale’ versie van Windows 10.
Let op: na het uitschakelen kun je niet meer terug naar S-modus.
Doorloop de volgende stappen om S-modus uit te schakelen:
- Open het startmenu linksonder en typ in ‘Microsoft Store’ en open deze.
- Zoek in de Microsoft store op ‘overschakelen vanuit S-modus’.
- Installeer het overstapprogramma en doorloop de stappen.