De nieuwste generatie van Apple MacBook is uitgerust met usb C Thunderbolt 3 poorten. Zo heeft MacBook Air er 2 en zijn MacBook Pro 13, 15 en 16 inch voorzien van maar liefst 4 usb C Thunderbolt 3 poorten. Wat kan je eigenlijk precies met deze Thunderbolt 3 usb C poorten op je MacBook? Dat leg ik je uit in dit artikel.
Wat is Thunderbolt 3?
Thunderbolt 3 vind je terug in onder andere docking stations, monitoren en overige apparaten. Enkel via een usb C poort wordt de technologie ondersteund op dit moment. Met een snelheid van 40Gbps is Thunderbolt 3 tot wel 4 keer sneller dan voorganger Thunderbolt 2. Door deze hoge dataoverdrachtsnelheid heeft een Thunderbolt 3 ingang een hoop mogelijkheden. Ik zet ze voor je op een rijtje.
1. Data overzetten
Net als via een reguliere usb poort gebruik ik de Thunderbolt 3 poort van mijn MacBook om data over te zetten naar een ander apparaat. Zelfs bestanden van enkele gigabytes zijn binnen enkele seconden overgezet. Ook zet ik zelfs een 4K film binnen 30 seconden over. Data overzetten ging nog nooit zo snel met mijn MacBook via Thunderbolt 3.
2. Apparaten opladen
Dankzij Thunderbolt 3 kan de poort op mijn MacBook in 2 richtingen gebruikt worden om op te laden. Dit wil zeggen dat een extern apparaat kan worden opgeladen via de ingang, maar dat een extern apparaat mijn MacBook ook kan opladen. En wil ik MacBook aansluiten op een docking station, dan heb ik niet alleen meer poorten tot mijn beschikking, maar wordt mijn MacBook ook opgeladen.
3. Ondersteuning van externe monitoren
Omdat Thunderbolt 3 snelheden tot 40Gbps ondersteunt, is het mogelijk om extra schermen aan te sluiten om mijn werkruimte te vergroten. Zo kan ik tot wel 2 4K monitoren aansluiten op mijn MacBook terwijl de verversingssnelheid 60Hz blijft. Foto’s bewerken doe ik zo in een 4K resolutie zonder dat ik last heb van haperend beeld. Voor nog scherper beeld heb ik ook de mogelijkheid om om een 5K monitor aan te sluiten.
Adapters
Het voordeel van Thunderbolt 3 is dat de poort niet enkel werkt met usb C apparaten, maar ook met andere aansluitingen. Denk aan DisplayPort, HDMI of VGA: het werkt allemaal via Thunderbolt 3. Wel is het zo dat ik een aparte adapter moet hebben om mijn MacBook aan te sluiten op één van deze poorten. Dit is ook direct het nadeel van Thunderbolt 3: hoewel verschillende aansluitingen ondersteund worden, heb ik wel aparte adapters nodig om verbinding te maken.
Conclusie
De usb C aansluitingen op mijn MacBook ondersteunen Thunderbolt 3, wat wil zeggen dat ik via de aansluitingen snel data overdraag, externe apparaten aansluit en zelfs mijn Apple MacBook oplaad. Helaas is het zo dat veel apparaten (nog) geen usb C ingang hebben, waardoor een aparte adapter vereist is om verbinding te kunnen maken met het apparaat in kwestie. Gelukkig ondersteunt Thunderbolt 3 wel allerlei soorten aansluitingen, zoals DisplayPort, HDMI en VGA.