Hoe installeer je jouw Apple MacBook?

Gefeliciteerd met je nieuwe Apple MacBook! Heb je de doos uitgepakt, je laptop aan de oplader gehangen en ben je klaar voor de installatie? Hieronder laat ik je zien welke stappen je tegenkomt en welke opties er zijn.

Stap 1: Welkom

Bij de eerste stap van de installatie vraagt Apple uit welk land je komt. Afhankelijk van het land dat je kiest, zie je later in de installatie verschillende relevante opties tijdens de installatie. Bijvoorbeeld voor het kiezen van de juiste toetsenbordindeling.

Stap 2: Toetsenbord selecteren

Hier kies je de toetsenbordindeling. Werk je op een QWERTY toetsenbord? kies dan voor de optie Nederlands. Gebruik je een AZERTY toetsenbord? Dan kies je voor Belgisch.

Stap 3: Je WiFi netwerk kiezen

Tijd om je MacBook met een Wi Fi netwerk te verbinden. Kies jouw netwerk uit het lijstje en vul je wachtwoord in als het om een beveiligd netwerk gaat. Wil je liever verbinding maken met een lokaal netwerk, kies dan voor Andere netwerkopties.

Stap 4: Gegevens kopiƫren naar deze Mac

Wil je gegevens van een andere computer overzetten naar je nieuwe MacBook? Dan kun je dat hier doen. Wil je gegevens overzetten van een andere MacBook? Kies dan voor de optie Vanaf een Mac, Time Machine-reservekopie of opstartschijf.

Komt je data van een Windows apparaat? Ga dan voor de optie Vanaf een Windows-pc. Wil je nu geen gegevens overzetten, kies dan de derde optie.

Het is ook mogelijk om later gegevens over te zetten met behulp van de Migratie-assistent.

Stap 5: Locatievoorzieningen inschakelen

Bij deze stap geef je aan of je MacBook je locatie mag doorgeven aan apps en websites. Veel apps, zoals Safari, Kaarten en Twitter gebruiken Locatievoorzieningen om je specifiekere en persoonlijkere informatie te geven. Nadeel is wel dat het enige inbreuk op je privacy maakt en ook aan de batterijduur kan knagen.

Stap 6: Inloggen met je Apple ID

Met een Apple ID log je in op de App Store, iTunes, iCloud en andere Apple apps. Behalve een mailadres, een wachtwoord en beveiligingsinformatie, kun je ook betaalgegevens aan je Apple ID koppelen, zodat je bijvoorbeeld apps kunt kopen. Je Apple ID gebruik je ook voor andere Apple apparaten.

Je kunt er ook voor kiezen om niet in te loggen met een Apple ID of om de accountgegevens later toe te voegen. Kies dan voor Log niet in.

Stap 7: Voorwaarden

Dit zijn de kleine lettertjes, die je normaal gesproken zonder te lezen wegklikt. Heb je de tijd, lees de voorwaarden dan vooral door. Ben je het ermee eens, klik dan op Akkoord.

Stap 8: Computeraccount aanmaken

Hier vul je je naam en de accountgegevens in. De accountnaam die je invult wordt ook de naam van je persoonlijke map en zie je vaker terugkomen bij het gebruik van je MacBook. Verzin ook een goed wachtwoord. Eentje die niet te makkelijk te raden is, maar die jij wel gemakkelijk onthoudt. Vergeet je het wachtwoord later een keer, dan kun je een aanwijzing vragen. Die aanwijzing vul je bij deze stap in.

Stap 9: Tijdzone selecteren

Heb je bij Stap 5 de Locatievoorzieningen niet aangezet, dan geef je hier aan in welke tijdzone je zit. Hierdoor weet je MacBook bijvoorbeeld welke tijd hij moet aangeven.

Stap 10: Diagnose en gebruik

Wil je Apple een handje helpen bij het doorontwikkelen van hun apps? Vink dan hier de twee opties aan voor het doorsturen van gebruiksinformatie en het delen van crashgegevens.

Stap 11: Siri inschakelen

Siri is Apple’s persoonlijke assistent, die werkt op basis van spraakherkenning. Vraag je MacBook bijvoorbeeld wat voor weer het morgen wordt, een app te starten of een rekensom voor je op te lossen.

Mocht je de optie nu niet aanvinken, dan kun je Siri ook op een later moment nog aanzetten.

Stap 12: Touch ID

Heeft je MacBook Touch ID? Dan configureer je in deze stap de vingerafdruklezer. Plaats je vinger steeds kort op de lezer, die rechts boven het toetsenbord zit. Vervolgens worden ook de zijkanten van je vingerafdruk gescand, zodat je voortaan gemakkelijk inlogt met Touch ID.

Aan de slag!

En dan zit het erop. Je persoonlijke voorkeuren worden opgeslagen en je MacBook is klaar voor gebruik. Veel plezier!

Extra’s

Antivirus

Om virussen, spyware, adware en andere schadelijke software buiten de deur te houden, gebruik je een antivirusprogramma. Mijn advies is om te kiezen voor een betaald programma. De zogenaamde gratis antivirusprogramma’s bevatten vaak veel reclame of bieden slechts beperkte bescherming.

Office pakket

Wil je op je MacBook werken met programma’s als Word, Excel, Powerpoint en OneNote? Dan heb je een Office pakket nodig. Je kunt een permanent Office pakket kopen of een abonnement voor een jaar. Daarnaast heb je de keuze tussen een Office pakket voor 1 of meerdere apparaten. Meer informatie over de verschillende Office pakketten lees je op onze adviespagina.

Hoe installeer je jouw Apple MacBook?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *