Het kabinet wil dat iedereen in Nederland, ook in buitengebieden, voor 2030 is aangesloten op snel internet. Het kabinet wil dat er desnoods staatssteun wordt verleend of dat bedrijven worden verplicht om overal snelle netwerken aan te leggen.
Dat schrijft minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) in de kabinetsstrategie Digitale Economie. Nu al heeft 91 procent van de adressen in Nederland toegang tot snel en betrouwbaar breedbandinternet, met snelheden van 1 gigabit per seconde. Voor 19.000 adressen in de zogenoemde buitengebieden geldt dat nog niet en daar moet volgens Adriaansens verandering in komen.
“We moeten die stap naar voren zetten”, vindt Adriaansens. “Het is heel belangrijk dat iedereen mee kan doen.” Nederland behoort volgens de minister al tot de wereldtop wat betreft digitale voorzieningen, maar dreigt te worden ingehaald als het achterover leunt. “We staan al best wel goed, maar de ontwikkelingen gaan heel snel.”
Staatssteun als dat nodig is
Het is in de eerste plaats aan het bedrijfsleven zelf om te zorgen dat zij hun meest geavanceerde diensten aan iedereen kunnen aanbieden, vindt Adriaansens. Maar dat is niet langer vrijblijvend. “Ik ga er echt druk op zetten.” Met de mogelijkheid van staatssteun en zelfs een verplichtstelling heeft zij naar eigen zeggen “wat achter de hand”.
5G en 6G
Het kabinet wil ook een volledige dekking van 5G mobiel internet in alle bewoonde gebieden in ons land. Volgend jaar moet hiervoor de belangrijkste veiling van extra 5G-frequenties plaatsvinden. Telecombedrijven bieden al sinds het voorjaar van 2020 5G-diensten aan, maar de 3,5 Ghz-band belooft veel hogere datasnelheden mogelijk te maken. Het kabinet had de frequentieruimte al dit jaar willen veilen, maar het satellietbedrijf Inmarsat heeft een klein deel van de ruimte nog in gebruik, onder meer voor noodoproepen van zeeschepen. Het kabinet zegt ook te gaan investeren in de de opvolger van de snelle mobiele netwerken: 6G.
Bovendien wil het kabinet extra investeren in innovatie via bijvoorbeeld quantumcomputers en kunstmatige intelligentie. Verder streeft het kabinet naar 1 miljoen digitaal geschoolden in 2030. Dat gebeurt ‘door in te zetten op omscholingsprogramma’s, ondersteuning van alternatieve vormen van opleiding en het integreren van digitalisering in het onderwijs’.
MKB en kunstmatige intelligentie
Het is ook de bedoeling dat met name het midden- en kleinbedrijf beter gebruik gaat maken van de mogelijkheden die digitalisering biedt. Dat doet nu driekwart van het mkb en dat moet in 2030 zijn verhoogd naar 95 procent.
Ook moet het gebruik van geavanceerde digitale technologieën, zoals cloud, kunstmatige intelligentie en big data, binnen het mkb worden verhoogd tot tenminste 75 procent in 2030.