Lightning wordt in 2023 ingeruild voor usb-c. Dit wil niet zeggen dat de iPhone 15 sneller data kan vervoeren over usb-c-kabels: Apple houdt namelijk vast aan usb 2.0.
Apple neemt volgend jaar afscheid van de Lightning-poort en ruilt deze, onder druk van wetgeving in Europa, om voor USB-C. USB-C is echter niets meer dan een ‘lege huls’ en de precieze werking van het data- en stroomtoevoerpunt hangt af van Apples implementatie. Volgens Apple-analist Ming-Chi Kuo, een zeer gerespecteerde geruchtenverspreider, gebruikt de fabrikant verschillende poorten voor de iPhone 15 (Plus) en 15 Pro (Max).
iPhone 15 krijgt USB 2.0-poort
Kuo doelt hiermee op de maximale datasnelheden van de USB-C-poorten. Op de iPhone 15 (Plus) ligt de maximale datasnelheid volgens de analist “gelijk aan de Lightning-poort”. Vermoedelijk betekent dit dat de basismodellen een USB 2.0-poort krijgen. Degenen die zich wagen aan de iPhone 15 Pro of Pro Max krijgen te maken met substantieel hogere doorvoersnelheden via de USB-C-poort. Kuo stelt dat deze toestellen “ten minste USB 3.2 of Thunderbolt 3 ondersteunen.”
Kiest Apple voor Thunderbolt 3, dan liggen de maximale doorvoersnelheden op 40 Gbps. Met USB 3.2 Gen 2×2 liggen de maximale doorvoersnelheden op ‘slechts’ 20 Gbps. Nog altijd een pak hoger dan USB 2.0, waarmee snelheden tot 480 Mbps behaald kunnen worden.
Lees ook: iPhone 15 Pro stapt af van ‘bewegende knoppen’
Dat Apple de iPhone 15 en 15 Plus laat hangen op USB 2.0-snelheden is opvallend te noemen. Apple houdt al sinds de introductie van zijn Lightning-poort in 2012 vast aan deze standaard. Bovendien is de gebruikersbasis van de Amerikaanse techgigant al jaren niet te spreken over de snelheden die de poort biedt bij het overzetten van data. Zelfs nu de iPhone 15 overstapt op een geheel nieuwe poort, lijkt Apple daar weinig oog voor te hebben.
‘Geen fan van Europese wetgeving’
De overstap op USB-C is voor Apple een geforceerde zet. Het merk voelt de hete adem van Europese wetgevers in zijn nek, en besloot vorige maand dan ook gehoor te geven aan de wetgeving die USB-C verplicht. Mogelijk speelt dat ook een rol in Apples keuze om geen nieuwe USB-standaard voor de 15 en 15 Plus te gebruiken. Was de wetgeving er niet geweest, dan had Apple wellicht enkel zijn Pro en Pro Max-modellen geüpdatet met USB-C-poorten of hogere datasnelheden.