Samsung probeert investeerders gerust te stellen dat het bedrijf nog altijd toonaangevend is op het gebied van zowel geheugen- als processorchips. Zorgen groeien nu meer grote bedrijven zijn overgestapt naar de concurrent.
Samsung maakt naast consumentenelektronica ook op grote schaal geheugenchips en processorchips op opdrachtbasis, bijvoorbeeld voor chipontwerper Qualcomm. De marktleider op dat vlak is het Taiwanese TSMC, dat onder meer alle processorchips voor Apple produceert. Eerder dit jaar zouden chipontwerpers Qualcomm en Nvidia van fabrikant zijn gewisseld, meldt de Financial Times.
Volgens ingewijden waren Qualcomm en Nvidia ontevreden over Samsungs prestaties bij een stabiele productie van 4- en 5-nanometerchips, het type chip dat in de meeste nieuwe smartphones wordt gebruikt. Volgens marktonderzoeker TrendForce had TSMC in het eerste kwartaal van dit jaar een aandeel van 54 procent op de markt voor chipfabrikanten. Het aandeel van Samsung zou drie keer kleiner zijn, onder de 20 procent.
Honderden miljarden investeren
Samsung heeft echter een ambitieuze planning. Het bedrijf kondigde vorig jaar een investering van 171 biljoen won in nieuwe chipfabrieken aan, een immens bedrag van omgerekend zo’n 150 miljard euro. Die fabrieken zijn echter gepland voor 2030, en voor die tijd lijken de Taiwanese concurrenten meer gas te geven.
TSMC wil dit jaar al 44 miljard dollar investeren in chipfabrieken onder meer buiten Taiwan, terwijl Samsung dit jaar een investering van 12 miljard dollar zou hebben gepland. Maar zorgen rond TSMC groeien, omdat de chipfabrikant met fabrieken op het omstreden Taiwan geopolitiek gevoelig ligt. Mocht China het land ooit annexeren, zijn veel westerse techbedrijven de pineut. De VS stemde daarom al in met een enorm subsidiepakket om chipfabrikanten op eigen bodem te realiseren, ook Europa wil zoiets bereiken.
Mijlpaal eerder door Samsung bereikt
Samsung maakt ook chips voor zijn eigen populaire smartphones. De Galaxy S-telefoons worden al jaren geleverd in twee varianten: eentje voor onder meer de Koreaanse en Amerikaanse markt met Qualcomm-chips en voor de Europese en Afrikaanse markt met eigen Samsung Exynos-chip. De prestaties van die chip blijven echter steeds verder achter bij de chipprestaties van Apple-chips. De volgende Galaxy-telefoon, de S23, verschijnt volgens geruchten dan ook niet meer met Exynos-chip, maar alleen met Qualcomm-chip. Ook die stap wijst volgens sommige experts op een verzwakte positie van Samsung.
Een troef hebben de Zuid-Koreanen wel: Samsung vierde vorige week zijn eerste levering 3-nanometerchips. Die mijlpaal heeft Samsung eerder bereikt dan concurrent TSMC. “Samsung heeft nog de kans om klanten binnen te trekken als het meer van zulke geavanceerde chips wil maken. Niemand wil volledig moeten vertrouwen op TSMS”, zegt investeringsexpert James Lim.