Miljoenen Nederlanders krijgen vandaag om 12.00 uur een waarschuwingsbericht op hun telefoon. Het is een landelijke test met NL-Alert, het systeem waarmee de overheid kan waarschuwen voor bijvoorbeeld een een grote brand of onverwacht noodweer.
NL-Alert wordt twee keer per jaar getest, in juni en december. De test van maandag is het eerste waarschuwingsbericht sinds het begin van de oorlog in Oekraïne. De melding kan dus ook aankomen bij de tienduizenden Oekraïense vluchtelingen in het land.
Om ze voor te bereiden, heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid ze vorige week gewaarschuwd met berichten in het Oekraïens en het Russisch. Daarin kregen ze te horen dat het bericht een test is, dat ze een luid en schel geluid zullen horen en dat ze niets hoeven te doen.
Branden en storm
Het systeem van de NL-Alert is in de afgelopen weken alleen gebruikt voor grote branden met veel rookoverlast, onder meer in Heerenveen, Winterswijk, Eindhoven, Oss en Geleen.
Op 18 februari riep de overheid mensen via NL-Alert op om binnen te blijven vanwege een zware storm. In juli vorig jaar waarschuwde NL-Alert voor evacuaties vanwege wateroverlast in Zuid-Limburg. In een NL-Alert staat uitgelegd wat er aan de hand is, wat burgers moeten doen en waar ze meer informatie en updates kunnen vinden.
Hard geluid
Bij het ontvangen van een NL-Alert hoor je op je telefoon een hard en doordringend alarmgeluid. “Let wel op: het NL-Alert kan hard klinken als je oordopjes of een koptelefoon gebruikt”, zegt de Rijksoverheid.
Ook is de NL-Alert te zien op steeds meer digitale reclameschermen en digitale reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.
Ruim 8 op de 10 Nederlanders die het afgelopen jaar een testbericht van NL-Alert hebben ontvangen vinden het belangrijk dat de overheid ieder half jaar zo’n test doet, bleek uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.