Wat is een smartphone processor en wat doet deze?

Je smartphone processor, je staat er eigenlijk nooit bij stil. Toch is dit een essentieel onderdeel van je telefoon. Wie verricht er anders al het rekenwerk voor je? Ben jij benieuwd wat een smartphone processor is en wat deze precies doet? In dit artikel vertel ik je er alles over.

Wat is een smartphone processor?

De processor van je smartphone, ook wel chipset genaamd, is het component dat alles van je smartphone aanstuurt en goed laat functioneren. Het is te vergelijken met het brein van het menselijk lichaam. Alle handelingen die jij op je smartphone verricht gaan regelrecht naar de processor. Vervolgens worden deze handelingen omgezet in visuele veranderingen op je beeldscherm. En dit gebeurt allemaal in een fractie van een seconde. Best knap, toch?

Hoe werkt een smartphone processor?

Stel: je opent een foto in je galerij. Deze handeling wordt ontvangen door de processor en opgeslagen in het geheugen van je toestel; de ophaalfase. Vervolgens wordt de handeling vertaald naar eentjes en nulletjes in de decodeerfase. De instructies zijn nu opgeslagen in een taal die jouw smartphone begrijpt. In de uitvoerfase zendt de processor de eentjes en nulletjes uit en jij ziet het allemaal gebeuren op je scherm; je foto wordt geopend. Tot slot worden de uitgevoerde instructies opgeslagen in het registergeheugen in de opslagfase. Daarna zal het proces weer opnieuw starten.

Wat bepaalt de snelheid van een processor?

Hoe snel de processor een bepaalde handeling verwerkt is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het aantal processorkernen. Ook is de kloksnelheid een belangrijk aspect. Processoren met een lage kloksnelheid en een klein aantal processorkernen werken trager dan een processor met een hoge kloksnelheid en een groot aantal processorkernen. Logisch, maar daar betaal je uiteindelijk wel voor. Handelingen die je verricht op een goedkope smartphone worden langzamer verwerkt dan op een duurder model.

Kloksnelheid

De kloksnelheid bepaalt hoeveel instructies de processor per seconde uit kan voeren. Een processor met een kloksnelheid van 1 Gigahertz (GHz) kan 1 miljard instructies per seconde verwerken. In principe geldt dat een hogere kloksnelheid zorgt voor een snellere telefoon. Dit zie je vaak bij duurdere smartphones. Deze processoren hebben een hogere kloksnelheid dan die van goedkopere toestellen. Maar bij de uiteindelijke snelheid van je smartphone speelt het aantal processorkernen ook mee.

Processorkernen

Een processor, ook bekend als CPU, bestaat uit meerdere kernen; dual, quad, hexa en octa core. Maar wat doen deze kernen precies? De processorkernen verdelen het werk dat binnenstroomt als jij je telefoon gebruikt. Eén kern kan in een bepaalde tijd een maximaal aantal instructies verwerken. Als je veel handelingen verricht op je smartphone ontstaat er een soort wachtrij. Wordt deze wachtrij te lang, dan zal een deel van de rij naar de volgende kern gaan. Hierdoor blijft je smartphone soepel functioneren.

Samengevat

Even alles op een rijtje zetten. De processor van je smartphone is het component dat al jouw handelingen omzet in visuele veranderingen op je scherm. Dit kan hij dankzij het aantal kernen en een bepaalde kloksnelheid. Het aantal kernen zorgt ervoor dat de handelingen altijd op tijd worden verwerkt. De kloksnelheid bepaalt hoeveel instructies er per seconde uitgevoerd kunnen worden. Hoe hoger de kloksnelheid, hoe sneller de smartphone. Mijn tip: kijk niet alleen naar het aantal kernen, maar ook naar de kloksnelheid.

Wat is een smartphone processor en wat doet deze?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *